European Media Partner

Zin in de zomer, een veelzijdige vakantie in Duitsland

Kijk je ook zo uit naar de zomer? Wat dacht je van een veelzijdige vakantie in Duitsland zodra het weer kan? Laat je verrassen, op de fiets of te voet, in een van de vele nationale parken. En voor de cultuurliefhebbers zijn de steden met gezellige vakwerkstraatjes en imposante architectuur een echte aanrader. Duitsland is dichtbij, betaalbaar… en ontzettend mooi!

Wanneer je de grens oversteekt naar onze oosterburen, beland je direct in een andere wereld, met adembenemende natuurgebieden, idyllische dorpjes en hippe steden. Je zou kunnen beginnen met een weekendje weg. Cultuursnuivers staan te trappelen om alle exposities in de 6.000 musea die Duitsland telt te bezoeken. De laatste tijd kon dit slechts digitaal. Er gaat niets boven een ‘echt’ bezoek aan het beeldschone borstbeeld van Nefertite in het Egyptisch Museum in Berlijn. De hoofdstad is ook een must voor de groene reiziger, vanwege de vele veganistische restaurants en groene stadsoases. Een derde van het oppervlak van Berlijn bestaat uit groen, denk bijvoorbeeld aan de vroegere grensstrook. Zelfs de mode heeft hier een milieuvriendelijke touch.


Niet iedereen verlangt naar een metropool als Berlijn. Dan is Regensburg een compact alternatief. De middeleeuwse stad puilt uit van de UNESCO-Werelderfgoed-locaties, vele stammend uit de negende tot elfde eeuw. Te veel sightseeing? Geen zorgen, er blijven genoeg alternatieve activiteiten over zoals boottochtjes en Beierse biertuinen. Stad en natuur combineren kan natuurlijk ook. Te voet of met de fiets kom je bij veel mooie plaatsen. Wie Duitsland als vakantieland overweegt, denkt direct aan uitstapjes in de prachtige ongerepte natuur.  Op duizenden kilometers fiets- en wandelroutes laat je alles even helemaal achter je. Geen mensenmassa’s en lange wachtrijen, maar pure wildernis en weidse uitzichten! 


Gebruik al je zintuigen, laat de stilte op je neerdalen en wandel bijvoorbeeld over de Rothaarsteig in het hart van Duitsland. Laat je ogen genieten van de prachtige natuur. En adem de geur in van het hout. De route loopt door een van de mooiste beboste gebergtes in onder andere het Sauerland. Voor de avonturiers hangt er een houten voetgangersbrug klaar. Fietsliefhebbers kunnen bijvoorbeeld kiezen voor de Elberoute. De Elbe is de op één na langste rivier van Duitsland: vanaf de grens met Tsjechië loopt die 840 kilometer langs de zandstenen kliffen van het Nationaal Park Sächsische Schweiz tot aan de Noordzee. Na afloop van één van de afwisselendste fietsroutes die je ooit in je leven zult maken, arriveer je in Hamburg. Het is duidelijk: Duitsland heeft geen gebrek aan enerverende roadtrips. Ook voor de kampeerder in tentje of caravan, en de camperreiziger. Meer dan 150 routes zijn uitgestippeld, met elk een eigen thema. Wat dacht je van de Wijnroute? Na alle lockdowns smachten we naar een goed glas wijn op een terras. Daarvoor moet je in de Duitse wijnregio’s zijn, kwaliteit gegarandeerd. Sinds 1935 loopt de Wijnroute over een lengte van 85 kilometer van de Deutsche Weintor in Schweigen-Rechtenbach aan de Franse grens dwars door de Palts naar Bockenheim in het Noorden. Deze regio is het grootste rieslinggebied ter wereld, waar het weer ideaal uitpakt voor wijndruiven en bezoekers. De roze bloesems van de bloeiende amandelbomen in het voorjaar, de vijgen en de prachtige oleanders op de pleinen in de zomer, wie wil daar nu niet van genieten?


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles