European Media Partner

Zet je geld voor je aan het werk

Om te zorgen dat ons geld veilig bewaard wordt en kan groeien, hebben we het jarenlang gespaard met de hulp van banken. Maar nu de spaarrentes nul, of zelfs negatief zijn, en ons geld door de toenemende inflatie steeds minder waard wordt, wordt het toch eens tijd om naar andere opties te kijken.

De markt heeft zijn equilibrium nog niet gevonden, maar wordt de komende jaren wel stabieler.

Ik heb het er wel eens over met mijn vriendinnen: als je geld over hebt aan het einde van de maand, geef het dan uit, ga een dag minder werken of zet het voor je aan het werk. Met het op de bank zetten los je in feite niets op en loop je zelfs risico’s. Want banken hebben er de afgelopen jaren regelmatig een zooitje van gemaakt.


Satoshi Nakamoto riep daarom in 2009 de Bitcoin in het leven. Een cryptovaluta die niet beheerd wordt door een derde partij zoals een bank, maar door de burger zelf. Nog steeds is er veel discussie over banken en hun functies, want moeten zij die fundamentele betaal- en spaarfunctie eigenlijk wel vervullen? Als een bank in de problemen komt, dan staat namelijk ook die publieke functie onder druk. Met Bitcoin beheer je zelf je vermogen en bewaar je deze op een sterk beveiligde ledger. Je hebt dus de volledige controle over je vermogen.


Daarnaast drukken de banken ook zonder pardon extra geld bij, kijk maar naar het afgelopen jaar. De afgelopen jaren zagen grote bedrijven die dollars op hun balans hebben staan dat deze dollars steeds minder waard worden. Het afgelopen halfjaar zien we dan ook dat steeds meer grote bedrijven kiezen voor Bitcoins op de balans, om waarde te behouden. Bitcoin is minimaal aan inflatie onderhevig, omdat de vraag veel groter is dan de productie. Daarnaast is de productie van Bitcoin eindig, waardoor uiteindelijk zelfs deflatie op zou treden en Bitcoins enkel meer waard zullen worden.


In 2020 kreeg Bitcoin opnieuw een boost. Steeds meer retail investeerders, hedgefunds en pensioenfondsen willen de markt betreden omdat ze Bitcoin als een veilige optie zien. Bitcoin doet het namelijk goed als het economisch juist minder gaat. Nu de economische vooruitzichten niet al te best zijn, is de verwachting dat Bitcoin ook het komende jaar zal blijven floreren.


Dat betekent echter niet dat je nu gelijk alles overboord moet gooien en al je vermogen in Bitcoin moet investeren. Bitcoin doet het juist goed als deze onderdeel is van een grotere portefeuille. Momenteel is de markt nog zeer volatiel en dat brengt risico’s met zich mee. Als je goed spreidt heb je minder last van schommelingen in de koersen. Daarnaast is Bitcoin echt een investering voor de langere termijn, een appeltje voor de dorst of een mooi pensioen. De markt heeft zijn equilibrium nog niet gevonden, maar wordt de komende jaren wel stabieler. En als het dan uiteindelijk die stabiliteit gevonden heeft, dan kunnen we het ook in gaan zetten als betaalmiddel.


Madelon Vos, 
Crypto-analyst, trader en columnist

Delen

Journalist

Related articles