European Media Partner

Zes voordelen van personeelstrainingen

Personeelstrainingen om medewerkers bij de tijd te houden, zijn best kostbaar. Toch leveren die investeringen meer voordelen op dan nadelen.

We kunnen er een heel exposé over houden. Maar we kunnen het ook samenvatten in een handige opsomming. Waarom zijn bijscholingscursussen en trainingen voor je personeel zo belangrijk en waarom biedt het inschakelen van een extern recruitmentbureau zoveel voordelen? Zes aandachtspunten.


Het bedrijf blijft bij de tijd. Technologie verandert razendsnel. Wie niet aansluit bij de digitale transitie raakt achterop en prijst zichzelf uit de markt. Deze veranderslag vereist van medewerkers naadloos op de hoogte blijven van de impact op hun activiteiten. Bijscholingscursussen zorgen ervoor dat werknemers de juiste tools in handen krijgen om professioneel te kunnen anticiperen. 


Betere prestaties. Door het volgen van een opleiding kunnen werknemers hun prestaties bijschaven en krijgen ze feedback van experts buiten het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een cursus timemanagement voor een werknemer die moeite heeft met deadlines. Uit onderzoek blijkt bovendien dat personeel productiever wordt door opleidingen.


Impuls voor motivatie. Een bijscholingscursus leidt tot waardering. Bij werknemers wel te verstaan. Zo weten ze zich gesterkt in de opvatting dat er een toekomst bestaat bij hun werkgever. Ze voelen zich meer verbonden met de organisatie en hebben de bereidheid om een stapje extra te zetten. Uit onderzoek in opdracht van de ministeries van Onderwijs en Sociale Zaken blijkt dat werknemers die een cursus volgen tevredener zijn en meer bijdragen aan een goede werksfeer. 


Meer flexibiliteit. Personeel met extra vaardigheden zijn flexibel inzetbaar. Als iemand maar één taak onder de knie heeft, raakt deze werknemer overbodig als de taak wordt overgenomen door technologische vernieuwing. Bovendien is het erg onhandig als een werknemer alleen zijn eigen taak kan uitvoeren en niet die van collega’s. Bij ziekte of vakantie kan dat tot problemen leiden. Door bijscholing kan een medewerker zich breder ontwikkelen. 


Goed voor het imago. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is ondernemen met oog voor people, planet en profit. Door mensen opleidingen aan te bieden, wordt hun werkplezier vergroot, maar ook hun waarde op de arbeidsmarkt. Daardoor stijgt de werkgever in aanzien.En bovendien: er bestaan fiscale voordelen. Aangezien de overheid het opleiden van werknemers wil bevorderen, zijn opleidingskosten aftrekbaar. Sommige branches kennen zelfs (deel-)vergoedingen voor opleidingen, terwijl er tevens subsidievormen bestaan. 


Tot zo ver de voordelen van personeelstrainingen. Deze materie valt namelijk ook naar voren te halen. Dat wil zeggen: naar het selecteren van de juiste kandidaten voor een openstaande vacature. Ook het inhuren van recruitmentbureaus bij dat vraagstuk levert aanwijsbare voordelen op. Goede recruiters weten waar ze beschikbaar talent kunnen vinden en hoe ze die beoogde medewerkers kunnen bereiken. Bovendien zijn ze goed bekend met actualiteiten als salarisschalen, carrièreverwachtingen, beschikbare vaardigheden en het aanstellen van personeel. 


De meest geëigende methode om een nieuwe medewerker op het spoor te komen, is het plaatsen van een personeelsadvertentie. Online of offline. Maar als de ideale kandidaat zich niet meldt, wat dan? Ook daarbij kan een extern recruitmentbureau een rol spelen. Zelfs als de juiste kandidaat niet actief op zoek is naar een nieuwe functie, bestaat er een kans dat een goede recruiter dat talent weet te vinden en te bereiken. De beste recruiters hebben immers een groot netwerk.


Bij het aantrekken van sollicitanten gaat er veel tijd verloren met het filteren, beoordelen, matchen en communiceren met belangstellenden. Bij het inzetten van een recruitmentbureau worden er uitsluitend kandidaten geselecteerd die een bepaalde match hebben met de vacature. Juist deze kandidaten zijn de moeite waard voor een job interview.

Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles