European Media Partner

‘Zelfstandig ondernemer? Heb je zaken voor elkaar’

Wil je als zelfstandig ondernemer of ZZP’er een hypotheek afsluiten, dan is het belangrijk om vooral veel overzicht te creëren. Dat betoogt Frank Bakker, directeur van hypotheekadviesbureau De Kredieter. “Je moet een bank het idee geven dat de zaken op orde zijn. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.”

Lange tijd was het voor de zelfstandig ondernemers lastig om een hypotheek af te sluiten, maar anno 2019 stellen banken zich een stuk flexibeler op. Tegenwoordig is het soms zelfs mogelijk om na één jaar succesvol ondernemen al een hypotheek te krijgen.


Bakker: “Mijn ervaring is dat veel ondernemers hier niet van op de hoogte zijn. De zelfstandig ondernemer is een doelgroep die flink groeit. Dus als je als bank zegt: we laten die liggen, dan sluit je een grote groep buiten. Dat is zonde.”


“Vandaag de dag kijken banken niet alleen naar de drie achterliggende jaren, maar ze laten verwachtingen ook meewegen”, stelt de directeur die daarom het belang van professionele prognoses onderstreept. “Die kunnen echt helpen bij het krijgen van een hypotheek. Dat was een paar jaar geleden wel anders.”


Het gaat er volgens Bakker vooral om een compleet dossier aan te leveren. “Een bank wil overzicht. Die zit niet te wachten op een plastic zak vol halfbakken jaarstukken en informatie waar van alles en nog wat aan ontbreekt. Je kunt echt maar één keer een eerste indruk maken, een deskundige adviseur helpt je daarbij. Die weet wat een bank wil zien en is daarom eigenlijk een must bij hypotheken voor ondernemers.”


Bovendien, als je bij een adviseur je cijfers op tijd laat doorrekenen dan maak je ook meteen een betere indruk bij de verkopend makelaar, aldus Bakker. “Veel mensen gaan zomaar op huizenjacht zonder dat ze eigenlijk weten welke financiële mogelijkheden ze hebben en dat is dan best vaak zonde van de tijd.”

Delen

Journalist

Ger de Gram

Related articles