European Media Partner

‘Zeggen dat het te laat is om te investeren in cryptocurrency is net zo onzinnig als denken dat het te laat is om te investeren in het internet’

Cryptocurrencies zijn niet langer het exclusieve domein van de vroege instapper, maar worden steeds meer een onderdeel van onze economie, vertelt Justin Bons, oprichter en CIO van Cyber Capital. “Natuurlijk is het altijd een kwestie van tijd voordat de meerderheid hierin meegaat, maar het is overduidelijk dat ons monetaire systeem evolueert richting digitalisering. Cryptocurrencies passen volledig in deze trend.”

Met blockchain technologie ben je sneller, efficiënter en veiliger. “Cryptocurrencies worden niet gehinderd door inflatie en transacties verlopen sneller en efficiënter vanwege het onderliggende decentrale systeem”, vertelt Bons. “Je hebt niet te maken met een tussenpersoon”. En omdat geen enkele instantie of persoon de controle heeft kan ook niemand het systeem manipuleren en een vlekkeloze en veilige betaling is daarom gegarandeerd. Je bent hiermee werkelijk de baas over je eigen geld. Dat is juist wat cryptocurrencies de afgelopen tijd zo populair heeft gemaakt.”


Justin Bons, oprichter en CIO van Cyber Capital


Is het niet te laat?

De prijs van cryptovaluta is in de voorbije maanden enorm gestegen, zelfs ondanks de meest recente prijscorrectie. “De afgelopen tijd horen we dan ook vaak dat mensen zich afvragen of ze niet te laat zijn om nog te investeren in crypto”, stelt Bons. “Maar zeggen dat het nu te laat is om te investeren in cryptocurrencies is hetzelfde als denken dat het nu te laat is om te investeren in het internet: onzin dus. De fase waarin Crypto nu verkeerd is te vergelijken met wat het web was in 1994. “


Niet iedereen is overtuigd van de onderliggende technologie, maar wij verwachten dat ons monetaire systeem in de komende jaren een evolutie gaat doormaken waarin crypto een belangrijke rol zal spelen. Het is een opkomende technologie met een enorme impact op ons geldsysteen en daardoor is het meer dan alleen een investering. Door nu in te stappen in cryptovaluta sta je aan de oorsprong van ons toekomstige monetaire systeem en heb je invloed op deze ontwikkeling.”


Here to stay

Een van de dingen die met crypto mogelijk zijn, en die volgens Bons laten zien dat de onderliggende blockchain technologie ‘here to stay’ is, is dat de munten kunnen worden opgezet binnen een smart contract. “Als je een cryptomunt met een stabiele dollarwaarde vastzet in een smart contract, dan kan je hieruit ook een stabiel, vast rendement krijgen. Nu is dit natuurlijk nooit voor honderd procent gegarandeerd, want de dollar zou onderuit kunnen gaan, of het onderliggende contract kan wegvallen. In plaats van te vertrouwen in een centrale overheid vertrouw je op de onderliggende technologie, en die is onverwoestbaar. Omdat de technologie zo goed beveiligd is kan niemand daarop inbreken. Zodra iets in een blockchain is vastgelegd kan er niets meer aan veranderd worden en dat geldt niet alleen voor de waarde van een cryptomunt, maar voor alles wat in een blockchain kan worden opgenomen.”


Bovendien is een cryptocurrency volledig onafhankelijk, het wordt slechts aangestuurd door de onderliggende technologie en niet door een overheid of centrale bank. “Gebruikers van crypto munten hebben autonomie en onafhankelijkheid”, vertelt Bons. “Doordat het gebruik van ons traditionele geldsysteem gemanipuleerd kan worden door een instantie is het per definitie nit onafhankelijk, terwijl gebruikmaken van cryptocurrency dat juist wel is. Daarmee stimuleer je vrijhandel en krijgt onze economie een nieuwe impuls. Je kunt de opkomst van blockchain vergelijken met de scheiding van kerk en staat in de zeventiende eeuw. De blockchain is een vrij systeem zonder censuur, waarin afspraken zowiezo worden nagekomen. Geen enkele partij heeft de ultieme zeggenschap.”


Lange termijn

Echter, de markt van cryptocurrencies is nog wel erg volatiel. “We zien dat cryptocurrencies zich in cycli bewegen van drie tot vijf jaar”, vertelt Bons. “Dit zijn echte ‘boom and bust’ cycli. Mensen vragen zich af of ze te laat zijn om te investeren of dat het nu juist een goed moment is. De vraag dient echter te zijn of men gelooft in deze technologie. Boom and bust cycli zijn kenmerkend voor opkomende technologieen. Zelf ging ik mij in 2014 fulltime bezighouden met cryptocurrencies en ik heb al verscheidene cycli meegemaakt. En wat we nu zien is dat het vooral belangrijk is om een lange adem te hebben. Cryptocurrencies zijn echt een investering voor de lange termijn en als je het meerdere cycli vol hebt gehouden zou je er nu goed voor moeten staan. Cyber Capital is het langstlopende en grootste cryptofonds in Nederland en verreweg het best presterende fonds. Sinds de start van het bedrijf in 2016 is het fonds met meer dan 24.000 procent gegroeid.”


Cyber Capital

Wat Cyber Capital als fonds zo bijzonder maakt, is de grote focus op research. “Veel andere fondsen proberen de markt te voorspellen op de korte termijn”, vertelt Bons. “Wij doen dat niet. Wij proberen de onderliggende technologie te begrijpen en onze klanten de best mogelijke spreiding te geven. Wij investeren in goed ontworpen 

cryptocurrencies met concrete businessmodellen en marktpotentie en met tastbare economische voordelen. Door een langetermijnbenadering te hanteren beschermen we investeerders tegen de volatiliteit van de munten en de kenmerkende boom and bust cycli.”
Delen

Journalist

Related articles