European Media Partner

Workforce management, geen bedrijf kan nog zonder

Digitalisering, Artificial Intelligence, Big Data. De ontwikkelingen gaan voor ondernemingen steeds sneller. Dat dwingt bedrijven steeds sneller en steeds vaker de eigen strategie aan te passen. Maar kan het personeel daarin mee? Goed workforce management zorgt ervoor dat de medewerkers met het bedrijf meebewegen.

Workforce management zorgt dat de medewerkers aansluiten op de strategie. Zij passen bij de nieuwe richting die de onderneming heeft gekozen.

Toen een bank een paar jaar geleden op hetzelfde moment aankondigde dat er honderden medewerkers moesten vertrekken én dat er nieuwe medewerkers met andere vaardigheden nodig waren, leverde dat de bank een berg kritiek vanuit de samenleving op. Had de bank niet de eigen werknemers kunnen omscholen?


En als een bedrijf een nieuwe koers gaat varen, levert dat intern ook vaak problemen op, zo meldt Managementscope.nl. Medewerkers die blijven kunnen niet altijd mee met de nieuwe strategie. Ze worden ziek of presteren onvoldoende. Anderen melden zich zelfs al ziek voordat de koers wordt gewijzigd.


Kortom, technische en organisatorische veranderingen hebben effect op de werknemers van bedrijven (fusies zijn daar ook een goed voorbeeld van). Organisaties die daar geen rekening mee houden zien dat vooral terug in een hoger ziekteverzuim, stijgende arbeidsongeschiktheid en dus hogere kosten. Bovendien zal de buitenwereld ook anders, met minder sympathie waarschijnlijk, naar die organisatie gaan kijken. Ook geen prettig vooruitzicht.


Dat is wat workforce management probeert te voorkomen. Goed workforce management zorgt ervoor dat de medewerkers – de workforce – aansluiten op de strategie. Zij moeten passen bij de nieuwe richting die de onderneming heeft gekozen. En nee, dat kan niet andersom. Wil een bedrijf overleven, dan kan de strategie niet afhangen van de medewerkers.


Het belang van workforce management wordt daarom steeds groter. De snelle digitalisering van de samenleving dwingt ondernemingen om sneller van koers te veranderen. YouTube bijvoorbeeld, bestaat nog maar dertien jaar, Steve Jobs presenteerde de iPhone slechts elf jaar geleden voor het eerst. Geen bedrijf dat niet zijn strategie daarop heeft aangepast. En dan staan nu al weer Artificial Intelligence en Big Data voor de deur.


Dus wat te doen als een nieuwe strategie gekozen wordt? Wat kan een bedrijf dan met workforce management? Bijvoorbeeld door goed te anticiperen wanneer de strategie gewijzigd gaat worden. Grote winkelketens kunnen er bijvoorbeeld rekening mee houden dat winkels gesloten zullen moeten worden doordat steeds meer mensen online hun aankopen doen. Het kan dan verstandig zijn om het normale verloop niet op te vangen, maar tijdelijk minder werknemers accepteren om later ontslagen te voorkomen.


Goed workforce management is ook medewerkers een opleidingsbudget te geven, met als voorwaarde dat dit geld wordt ingezet voor cursussen die aansluiten op de richting die het bedrijf gekozen heeft. Zo kunnen zij alle kwaliteiten ontwikkelen die de organisatie later nodig heeft.


Workforce management is er niet alleen voor de werknemers die blijven. Zeker nu de ontwikkelingen steeds sneller gaan, zullen werknemers afvallen, omdat ze overtallig zijn of de ontwikkelingen niet kunnen bijbenen. Daarbij is nu ook de nieuwe WAB-wet aangenomen, waarbij de regels rondom contracten en ontslag veranderen. Dat biedt werkgevers en -nemers meer stabiliteit, maar betekent ook dat werkgevers aanpassingen moeten doen. Digitalisering van het workforce management helpt hierbij.


Neem dus bij het kiezen van een nieuwe strategie ook altijd mee welke impact dat heeft op de medewerkers. Het voorkomt negatieve publiciteit en een hoger ziekteverzuim.


Feit

Workforce management zorgt bij veel ondernemingen (75 procent) voor een besparing van wel 6 tot 10 procent op de arbeidskosten per jaar, zo blijkt uit onderzoek van website HR.com. De invoering ervan blijkt echter vaak lastiger dan gedacht, met name doordat het moeite kost om de medewerkers hierin mee te nemen. Zes op de tien ondervraagde organisaties gaf aan dat workforce management meer inzicht geeft.

Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles