European Media Partner

Winter is uitgelezen moment voor verduurzaming

Gedurende de zomermaanden hebben we wel wat anders aan ons hoofd. Vakantie bijvoorbeeld. Nu de temperaturen zijn gedaald en de vorst weer tegen de deur klopt, wordt het vraagstuk toch weer actueel: verduurzaming van onze woning. Hoe kun je dat doen zonder al te forse ingrepen? Een paar handige en vlotte tips.

Verf is toch vooral een kleurbrenger voor aan de wand? Of op houtwerk? Nou, niet dus. Verf heeft namelijk ook de kwaliteit om de woning op een aangename temperatuur te krijgen. Dan is het echter wel nodig om de muren te verven met zogenaamde koolstofverf. Als je een transformator aansluit op twee koperstrippen in de verf krijgt die toepassing eigenschappen die je kunt vergelijken met andere warmtebronnen. ‘Heat paint’ heet deze techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van koolstof als warmtegeleider. Helemaal onbekend is die techniek eigenlijk niet, want die oplossing wordt ook toegepast in folies voor vloerverwarming.

Heat paint lijkt op het eerste gezicht een hoog science fiction-gehalte te hebben, terwijl het systeem inmiddels ook in de praktijk wordt toegepast. Voor een eerste kennismaking is het raadzaam om het Innovatiecentrum voor Duurzaam Bouwen in Rotterdam te bezoeken. In de unieke expositieruimte van liefst 2500 vierkante meters worden uiteenlopende innovatieve oplossingen getoond. Het centrum is bovendien gratis te bezoeken en dagelijks open op werkdagen. 


Het hoeft echter niet alleen bij een eerst kennismaking te blijven. De Heat Paint wordt inmiddels zowel in de zakelijke markt als in de particuliere markt toegepast. Zo wordt de techniek gebruikt in het nieuwe kantoor van KJK Architecten in Den Helder. In combinatie met elektrische vloerverwarming wordt inmiddels een deel van het gebouw, waar architect in ruste Meindert Kapitein woont, verwarmd met de koolstofverf Carbon epaint. 


Een variant op deze oplossing is gebruik van extreem dunne elektrische verwarmingsfolie, die net zoals de Heat Paint eigenlijk volledig is weg te werken en onder de vloerbedekking kan worden gelegd. Door de dunne afmeting is deze oplossing geschikt voor gebruik onder elke mogelijke vloerbedekking en dus onder andere te gebruiken onder parket, laminaat, tegels of tapijt. 


Een grote plus
van deze oplossing is dat verwarmingsfolie de warmte gelijkmatig verdeelt. Bovendien is het aantal huisstofmijten bij gebruik van vloerverwarming bewezen lager dan bij het gebruik van radiatoren of convectoren. Deze oplossing is daarmee uitstekend geschikt voor mensen met allergieën of astma.


Ander belangrijk pluspunt is behoud van energie. Bij het verwarmen met behulp van een centrale verwarming gaat dertig tot veertig procent van de energie verloren aan uitlaat-, omzettings- en transportverlies, terwijl bij verwarmingsfolie honderd procent van de elektrische stroom wordt omgezet in warmte. 


Belangrijk voordeel van
toepassing in de zakelijke markt, is dat werplekken individueel zijn in te regelen, zodat elke medewerkers zijn eigen temperatuur kan bepalen. Dat gebeurt inmiddels bij de provinciehuizen van Overijssel en Zuid-Holland. Met deze oplossing wordt tegemoet gekomen aan de constatering die niet iedereen dezelfde temperatuur prettig vindt, bovendien leidt dat ook tot verbruik van minder energie. Werkplekken die niet in gebruik zijn, hoeven immers niet verwarmd te worden. 


Een oplossing die eveneens steeds meer belangstelling krijgt, is gebruik van verwarmingspanelen als energie-efficiënte en comfortabele warmtebron. Zulke panelen zijn gemaakt van Pirex-glas en aan de achterzijde voorzien van een dunne laag koolstof. Door die dunne laag door middel van elektrodes onder spanning te zetten, wordt warmte opgewekt. Het werkingsprincipe is daarmee precies vergelijkbaar als de voorbeelden hiervoor met verwarmingsfolie en warmtegevende verf. Het is wel zo dat de warmtestraling vrijwel direct na het inschakelen van een paneel voelbaar wordt. Daardoor is deze oplossing met name ook geschikt voor het verwarmen van ruimtes waar men slechts kortstondig verblijft. Daarbij geldt nog dat deze panelen met circa 100 ⁰C aanzienlijk warmer worden dan de verf of folie. Ze dienen dus altijd buiten bereik te worden bevestigd aan de muur of het plafond.

Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles