European Media Partner
Martijn van den Berg ECONOMIE

Wil je financiële vrijheid? Beleg in vastgoed!

De meeste mensen zijn niet opgevoed of geschoold met antwoorden op vragen als hoe zorg je voor financiële vrijheid? Hoe ga je precies om met geld en wat is een passief inkomen? 

“En dat is jammer”, vertelt Martijn van den Berg, oprichter van De Vastgoed Academy. “Een paar jaar geleden had ik nog een studieschuld van 30.000 euro en had ik geen idee hoe ik goed met geld om moest gaan. Ik wist hoe ik een inkomen kon generen, maar ook hoe ik dat aan nutteloze dingen weer kon uitgeven. Na een verkeerde investering en met het oog op de toekomst besloot ik dat het tijd was voor actie. Ik bekeek alle mogelijke filmpjes, las alle boeken en volgde alle cursussen over hoe goed om te gaan met geld. En onderzocht ook wat miljonairs gemeen hebben. Het bleek vastgoed te zijn. Ik besloot actie te ondernemen en te gaan beleggen in vastgoed.”

Het mooie van vastgoed is dat je over de huurinkomsten geen belasting betaalt, gaat van den Berg verder. “Bovendien is het inflatieproof en mag je als verhuurder met het inflatiecijfer (door het CBS bekend gemaakt van 1% opslag) de huur verhogen. Terwijl ons geld steeds minder waard wordt, behoud je wel de waarde van je belegging in vastgoed. Er zijn helaas bijna 400.000 woningen tekort in Nederland en dat zorgt voor een enorme vraag, terwijl het aanbod erg beperkt is. Daarnaast gaan de vastgoedprijzen op de lange termijn een kant op en dat is omhoog. Natuurlijk zijn er bewegingen op de markt, maar op de lange termijn gaan deze maar één kant op en dat is omhoog. Vastgoed is tastbaar en je hebt er honderd procent controle over. Jij bepaalt wat je koopt, voor hoeveel en welke huurders je erin zet.”


Juist nu is het afhankelijk zijn van één inkomen niet ideaal, aldus van den Berg. “Mocht het inkomen wegvallen dan hebben de meeste mensen een groot probleem. Zorg dus voor spreiding, door meerdere inkomens op te bouwen en daarmee ook te kiezen voor zekerheid. En het is niet per se het geval dat je alleen met veel geld kan beginnen met beleggen in vastgoed. Het allerbelangrijkste is dat je de juiste kennis voorhanden hebt. Daarmee kun je buiten Funda om een goed object vinden en door middel van crowdfunding, een suikeroom of gewoon de bank aan startkapitaal komen. De rente is laag, geld bij de bank sparen kost geld en zelfs mijn hypotheekadviseur zegt dat lenen het nieuwe sparen is.”


Dat betekent niet dat je met een passief inkomen passief kan zijn, vertelt van den Berg. “Je moet juist in het begin actief zijn. Met een belegging in vastgoed ben je veel tijd en energie kwijt, in ieder geval tot er huurders in zitten. Bovendien ben je voortdurend in gesprek met mensen, van de klusjesman tot aan de loodgieter. Mocht je geïnteresseerd zijn om in vastgoed te gaan beleggen dan is het handig om in het bezit te zijn van goede sociale vaardigheden, maar ook dat je goed kan onderhandelen en over analytische vaardigheden beschikt om bijvoorbeeld het rendement te kunnen doorrekenen, is van toegevoegde waarde.”


Van den Berg: “In Nederland hebben we een zorgstaat waarin men denkt dat Moedertje Staat alles regelt als het wat minder gaat. Daar wil ik persoonlijk niet van uit gaan. En ik denk velen met mij. Zorg dan voor meerdere inkomens. Zeker in deze tijd zorgt financiële onafhankelijkheid voor zekerheid ook in de toekomst.” 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles