European Media Partner

Whisky: het nieuwe beleggen!

Waar whisky lang als een ‘stoffige drank’ werd weggezet, is dit bijzondere product deze status al lange tijd ver ontgroeid. Zeldzame whisky is booming met honderden bekende distilleerderijen wereldwijd. Over de gehele wereld besteden zowel investeerders als verzamelaars steeds exorbitantere bedragen om de beste en de ‘hard-to-find’ flessen ter wereld te bemachtigen. Dit biedt ook kansen voor nieuwe, slimme investeerders die erover denken om in deze wereld te stappen. Zeker omdat er geen enorm startkapitaal is vereist. 

Whisky heeft een uitzonderlijke positie als beleggingsitem. In tegenstelling tot auto’s en wijn behoudt whisky lange tijd zijn kwaliteit (indien ongeopend). Dit betekent dat veel verzamelaars, maar ook investeerders, de flessen lang in hun bezit kunnen houden en zo het best mogelijke rendement kunnen bereiken zonder al te veel zorgen over de veroudering van het product. 


Henrik Krijnen, expert op het gebied van exclusieve wijn en whisky, vertelt dat hij vaak benaderd wordt door investeerders die een eerste belegging willen gaan doen maar niet genoeg van de whisky-wereld weten en verdwalen in alle mogelijkheden. “Kennis rondom whisky is niet via Google te vinden” vertelt Krijnen, “de expertise komt voort uit jarenlange ervaring, veel onderzoek en het ontmoeten van andere whiskykenners. Ook is de whisky society erg gesloten en wordt er veel gehandeld op basis van de gunfactor; het is een ‘ons-kent-ons’ wereld. Dagelijks bekijk ik de markt, de ontwikkelingen, nieuwe distilleerderijen en releases, de veilingen en de trends. Zo houd ik de meest interessante beleggingen voor geïnteresseerden in de gaten.” Maar kennis over alleen whisky is niet voldoende. Zo was er namelijk begin dit jaar een run op Amerikaanse bourbon whiskey vanwege gewijzigde invoerrechten. Ook kennis van internationale handelsafspraken en politiek zijn bij handel en beleggen in whisky van groot belang. Bij handel en investeren in zeldzame whisky komt dus veel meer kijken dan men denkt.


Voor investeerders is er nog een belangrijke reden om een expert in de arm te nemen. Ook in deze nichemarkt zijn vervalsingen in opkomst. “Een vervalste whisky (of whiskey) herkennen is nog niet zo eenvoudig”, vertelt Krijnen. “Tegenwoordig zijn de vervalsingen bijna niet te herkennen met het blote oog. Hoewel er online de nodige tips te vinden zijn, zijn de experts met de vaardigheden om deze eruit te halen bijna even zeldzaam als het product zelf. Men moet zich tevens beseffen dat indien jij het online kan vinden, een vervalser dit ook kan. In een speciale warehouse hebben wij een aparte ruimte ingericht als professioneel onderzoekslab. Wij gebruiken hiervoor specialistische apparatuur, heel veel naslagwerk en natuurlijk de jarenlange expertise die we hebben opgedaan. Ook werken wij nauw samen met andere bedrijven in deze branche.”


Doordat de waarde van whisky maar blijft stijgen speelt de beveiliging een steeds grotere rol voor investeerders. En naast beveiliging speelt klimaatcontrole ook in toenemende mate een rol. Whisky hoeft niet geconditioneerd bewaard te worden. Echter, voor het bewaken van de beste kwaliteit vereist whisky wel een constante temperatuur en bescherming tegen direct zonlicht. Hiervoor heeft Krijnen een grote loods met daarin geavanceerde, slimme climate-control die zich aanpast aan de omstandigheden zodat de luchtvochtigheid en temperatuur worden gecontroleerd en daarmee de kwaliteit wordt gewaarborgd.  


Kortom besluit Krijnen, “Investeren in zeldzame whisky is een ieder aan te bevelen, indien je de fles whisky bij een whisky-expert aanschaft!”


Delen

Journalist

Related articles