European Media Partner

Wensen op een wonder

Patricia Klaassen (45) had al op jonge leeftijd een sterke kinderwens. Die wens bleek voor haar helaas niet zo gemakkelijk. Ze kreeg meerdere miskramen tijdens haar pogingen om zwanger te raken. Uiteindelijk lukte het Klaassen om via de natuurlijke weg te bevallen van een gezonde dochter maar na enkele jaren begon de wens naar een tweede kind te knagen. Dat liep uit op een teleurstelling. Ze bleek toch echt verminderd vruchtbaar.

“Ik ben gewoon geen opgever.”

“Mijn dochter is een cadeautje geweest. Alle fertiliteitsbehandelingen die ik na haar komst heb ondergaan zijn in Nederland onsuccesvol verlopen. Je krijgt hier drie pogingen via de verzekeraar vergoed. Ik kwam bij een arts terecht met wie het niet klikte en die ten onrechte mijn dossier sloot. Ik had nog twee pogingen over maar daar kon ik naar fluiten. Dat was een keiharde, nare ervaring.”  Toen Klaassen voor een second opinion terecht kon bleken haar waardes goed genoeg voor een vervolg IVF-behandeling. “Zij heropenden mijn case, ik had een hoopvol vooruitzicht. Ik heb twee ICSI behandelingen gekregen en ben daardoor twee keer zwanger geraakt. Uiteindelijk zijn ze beide keren helaas niet goed verlopen.”


Na haar negatieve ervaringen in Nederland besloot Klaassen om een stichting op te zetten, Wishing a Wonder. “De meeste mensen met verminderde vruchtbaarheid worden hier met een kluitje het riet in gestuurd. Ze krijgen veel te snel te horen dat ze uitbehandeld zijn terwijl er nog mogelijkheden beschikbaar zijn. Je moet bidden en smeken totdat je vergoedingen praktisch verlopen zijn en je pogingen op. Maar de onderzoeken zijn gewoon niet voldoende. Ik heb mijn kinderwens nog niet opgegeven en ben recent naar Spanje geweest en daar was het een compleet ander verhaal. Ze waren meteen duidelijk welke opties ik heb. Dat probeer ik dus via mijn stichting aan andere mensen in dezelfde situatie duidelijk te maken. Je kan vergoedingen krijgen voor fertiliteitsbehandeling in het buitenland, waar de resultaten beter zijn en het slagingspercentage veel hoger ligt. Mijn oproep is: ga dat doen!” 


Klaassen volgt op het moment een voortraject voor een fertiliteitsbehandeling in Spanje. “Ik ken meerdere vrouwen van mijn leeftijd die hierdoor zwanger zijn geworden. Het contact is er warm, fijn en vooral heel menselijk. Ze spreken Nederlands en ik ben er geen nummer meer. Het was dan ook een vrij emotionele ervaring toen ik daar hoorde dat ik gelukkig nog niet in de overgang ben. Iets waar ik nogal voor vreesde. Na twintig jaar streepjes tellen en agenda’s bijhouden is het inderdaad een obsessie voor me geworden om zwanger te raken. Maar ik wil antwoord op mijn vragen. Ik ben een specifiek geval qua hechtingsproblematiek en immunologie rondom mijn fertiliteit. Binnenkort krijg ik mijn waardes binnen en dan wordt het duidelijk welk traject ik in ga. Alles wat ik meemaak vlog ik via mijn kanalen op Facebook en YouTube. Ik probeer het taboe te doorbreken. Ik ben gewoon geen opgever.”

Delen

Journalist

Sylvana Terlage

Related articles