European Media Partner
Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat MAATSCHAPPIJ

We hebben nú klimaatproblemen, dus we moeten nú in actie komen

Een jaar, ruim, ben ik nu minister van Infrastructuur en Waterstaat. Als je ja zegt tegen zo’n functie, denk je vooral aan wegen en verkeersveiligheid, luchtvaart, scheepvaart. De waterstaat, dat hebben we in Nederland toch goed geregeld? 

Ik kan niet anders zeggen: onze kustverdediging en het overstromingsgevaar uit de rivieren hebben we goed geregeld. We zijn de veiligste delta ter wereld en Rijkswaterstaat en de waterschappen verzetten dagelijks bergen werk om dat zo te houden. 


Maar het klimaat
verandert. De zeespiegel stijgt en het weer wordt extremer. We hoeven maar naar het afgelopen jaar te kijken voor bewijs: voor het eerst in de geschiedenis gingen alle stormvloedkeringen tegelijk dicht, we beleefden de droogste zomer in 40 jaar en in Limburg stroomde na enorme plensbuien de modder door de huizen. 


Internationaal heeft klimaatverandering
nog veel heviger gevolgen. In de wereld woeden steeds meer bosbranden (Californië, Scandinavië), zijn steeds vaker overstromingen (Japan, India), steeds zwaardere orkanen richten enorme ravage aan (Sint Maarten, Filippijnen). 


Voor mij is
het duidelijk. We moeten er alles aan doen om onze CO2-uitstoot te beperken en de opwarming van de aarde te beteugelen. Maar we kunnen niet wachten tot die maatregelen effect hebben. We hebben nú problemen, dus we moeten nú in actie komen en Nederland en de wereld aanpassen aan het nieuwe weer. 


Ik heb daarom het afgelopen jaar twee initiatieven genomen. In Nederland heb ik met waterschappen, provincies en gemeenten afspraken gemaakt om ons land klimaatbestendig in te richten. Daar trekken we gezamenlijk 600 miljoen euro voor uit. Internationaal heb ik de Global Commission on Adaptation opgericht, met bekende namen als Ban Ki-moon, Bill Gates en CEO van de Wereldbank Kristalina Georgieva. Om aandacht te krijgen en oplossingen te ontwikkelen voor snelle actie in landen die worstelen met de gevolgen van klimaatverandering. 


We kunnen niet wachten. Want zelfs al halen we de klimaatdoelen van Parijs, dan nog stijgt de zeespiegel. Dan nog wordt het weer extremer, dan nog gaan kustgebieden verloren en dan nog raken ecosystemen verstoord. Dit wordt het nieuwe normaal en weinig landen zijn er klaar voor. 


We moeten aan de slag in eigen land. Maar ook internationaal timmert Nederland aan de weg. Onze bedrijven zijn wereldwijd actief om landen te helpen met hun gevecht tegen het water. Die uitdaging wordt de komende decennia alleen maar groter. 


Cora van Nieuwenhuizen, Minister van Infrastructuur en Waterstaat

Delen

Journalist

Related articles