European Media Partner

Wat is crowdfunding?

Drie vragen aan Edwin Adams, Managing director van Geldvoorelkaar.nl


Wat is crowdfunding en waar moeten investeerders op letten?

“Commerciële crowdfunding-platformen brengen ondernemers en investeerders samen. De ondernemer heeft behoefte aan krediet om een onderneming te starten of te laten groeien. Deze kredietaanvraag wordt gefinancierd door ‘de crowd’: een grote groep investeerders die ieder een bedrag naar keuze investeren in het project van de ondernemer. Investeerders moeten hierbij vooral goed opletten welk platform ze gebruiken. Niet alleen kan de minimum inleg verschillen, maar ook de kwaliteitseisen die platformen stellen aan financieringsverzoeken.”


Wat is het verschil met ‘gewoon’ beleggen?

“Elke vorm van beleggen breng een risico met zich mee, maar crowdfunding is niet gevoelig voor beurssentiment. Daarnaast vervult crowdfunding de steeds groter wordende behoefte om inzicht te krijgen in de belegging. De investeerder bepaalt bij crowdfunding zelf naar welk project zijn of haar geld gaat en dus ook wie geholpen wordt. De gunfactor speelt dan ook een belangrijke rol.”


Heeft crowdfunding ook voordelen voor de ondernemers?

“Jazeker! Banken willen en kunnen steeds minder kredieten verstrekken aan MKB-ondernemers en particuliere vastgoedbeleggers. Crowdfunding lost dit probleem op, want voor crowdfunding-investeerders zijn kleinere kredieten juist erg interessante investeringsmogelijkheden.”


Delen

Journalist

Related articles