European Media Partner

Waarom zelfdiagnostiek steeds belangrijker wordt

Onze gezondheid wordt steeds belangrijker. Voor mensen die grip willen krijgen en houden op hun gezondheid kan zelfdiagnostiek een uitkomst bieden, helemaal in deze bijzondere tijd van een pandemie. Hiervoor zijn ontzettend veel tools beschikbaar die ervoor kunnen zorgen dat men meer inzicht heeft. Zo kan met behulp van verschillende producten, zoals thermometers, bloeddrukmeters, zelftesten, smartwatches en intelligente weegschalen direct inzicht verkregen worden in belangrijke gezondheidsindicatoren. 


“De eigen gezondheid monitoren kan ertoe leiden dat er sneller gesignaleerd wordt dat er iets mis is”, vertelt Jeannette van der Hoek, expert zelfdiagnostiek. “Huisartsen vinden het vaak prettig wanneer de gezondheid, bijvoorbeeld met een bloeddrukmeter, goed wordt gemonitord. Het is ook een trend in onze samenleving.”, aldus Van der Hoek. “Waar je vroeger eerst wachtte totdat je ziek was en vervolgens naar de huisarts ging, zijn mensen nu veel proactiever. Een gezonde levensstijl aannemen is veel belangrijker geworden en daar hoort zelfdiagnostiek om eventuele problemen voor te zijn ook bij. Deze trend vind ik eigenlijk alleen maar heel erg positief. Niet alleen vanuit gezondheidsperspectief, maar ook voor de informatievoorziening richting huisartsen. Wanneer men thuis eerst een screening uitvoert, kan dit het bezoek aan de huisarts efficiënter maken.”


De zwangerschapstest is al jaren een bekend voorbeeld van een zelftest die iemand thuis kan doen om direct antwoord te krijgen op een gezondheidsvraag die voor veel onzekerheid kan zorgen. Inmiddels zijn veel meer zelftesten beschikbaar. “Het voordeel van een zelftest is dat deze in de eigen omgeving kan worden uitgevoerd, op een moment dat het jou goed schikt” gaat Van der Hoek verder. “Zelftesten zijn laagdrempeliger dan een bezoek aan de huisarts. Je hoeft overdag geen tijd vrij te maken om naar de praktijk te gaan. Als je een test online bestelt, hoef je er zelfs niet voor naar de winkel. Bovendien is het ook nog eens anoniem en ben je niet verplicht de uitslag bij je huisarts te melden. Voor mensen die bijvoorbeeld twijfelen aan hun vruchtbaarheid of vermoeden dat ze een seksueel overdraagbare aandoening hebben, is een zelftest een makkelijke en snelle manier om dit te testen.”


Zelftests zijn ontwikkeld met als doel de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de moderne diagnostiek beschikbaar te maken voor privégebruik thuis. “Het is essentieel dat de testen op de juiste manier worden uitgevoerd voor een betrouwbaar resultaat. De zelftesten van tegenwoordig zijn voorzien van duidelijke handleidingen. Daarnaast zijn er online vaak instructievideo’s beschikbaar die stap voor stap laten zien hoe de testen moeten worden uitgevoerd. Is de uitslag positief of houden de klachten aan, dan is een bezoek aan de huisarts natuurlijk wel noodzakelijk. Het grote voordeel is dat de huisarts dan direct weet wat er aan de hand is en daar dus naar kan handelen” geeft Van der Hoek aan. 


Zelfdiagnostiek stimuleert mensen om meer met hun gezondheid bezig te zijn, besluit Van der Hoek. “Naast de inzichten die het oplevert, kan zelfdiagnose helpen om symptomen en tekenen in een vroeger stadium te signaleren. Hoewel deze technologieën de vaardigheden van een arts niet vervangen, kan het ondersteuning bieden om tijdig een juiste behandeling in gang te zetten.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles