European Media Partner

Waarom chemie de juiste formule is voor meer duurzaamheid

Van alle producten die je koopt en alle materialen die je gebruikt is liefst 95 procent rechtstreeks te linken aan de chemiesector. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. Het maakt van de chemie-industrie een cruciale bondgenoot voor meer duurzaamheid. “Ambities uitspreken is de makkelijke stap, het zijn wel de bedrijven die moeten investeren en innoveren om de duurzaamheidsdoelen de komende decennia te realiseren. Met de chemie op kop”, zegt Hans Casier, voorzitter van de Belgische chemiefederatie essenscia en topman bij chemieconcern INEOS. 

“Er wordt volop geëxperimenteerd met technologieën om CO2 op te vangen en op te slaan of zelfs te hergebruiken. Dat is een cruciale klimaattechnologie.”

Voor Hans Casier zijn er drie belangrijke redenen waarom de chemiesector deel is van de oplossing voor de klimaatuitdaging en de omschakeling naar een duurzame kringloopeconomie met maximaal hergebruik van grondstoffen en materialen. “In de eerste plaats is de CO2-uitstoot van de chemiesector in België sinds 1995 met de helft gedaald. Er is dus niet gewacht op klimaatakkoorden of Green Deals. Ten tweede helpen chemieproducten de uitstoot van broeikasgassen te verminderen in heel wat segmenten van onze samenleving. Denk aan efficiënte bouwisolatie, hoogtechnologische kunststoffen die auto’s of vliegtuigen lichter en dus zuiniger maken en de essentiële componenten voor autobatterijen, zonnepanelen of windturbines. Tot slot is de chemiesector volop bezig om baanbrekende klimaatinnovaties te ontwikkelen. Vlaanderen beschikt over de grootste chemiecluster van Europa en is daarom samen met de naburige chemieregio’s in Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen de ideale testlocatie om pioniersprojecten voor het eerst uit te proberen in een industriële context. Zoals experimenteren met technologieën om CO2 op te vangen en op te slaan of te hergebruiken.”


CO2 uit productieprocessen opvangen en ondergronds opslaan is volgens Casier een cruciale technologie om de CO2-uitstoot op korte termijn significant verder te doen dalen. “In de Vlaamse en Nederlandse havenregio’s staan hiervoor al concrete projecten in de steigers. De opslag van CO2 vormt een tussenstap naar het hergebruik van CO2. Daarmee maak je de cirkel helemaal rond. De CO2-uitstoot bij INEOS Oxide in de Antwerpse haven wordt bijvoorbeeld al ruim tien jaar opgevangen en gezuiverd voor hergebruik in onder meer brouwerijen, serreteelt of waterzuivering. Die CO2 wordt ook verwerkt in droogijs dat een belangrijke rol speelt in het koeltransport van coronavaccins.”


Toch pleit Hans Casier voor realisme. De weg naar een klimaat neutrale samenleving is geen wandelingetje in het park, maar een gigantische uitdaging binnen een zeer ambitieuze timing.“Alle puzzelstukjes moeten op de juiste plaats vallen. Het is een dubbele uitdaging waar we voor staan. Aan de ene kant doorbraaktechnologieën en energieoplossingen ontwikkelen voor verdere CO2-reductie, iets wat omvangrijke investeringen vraagt in innovatie en infrastructuur. Aan de andere kant concurend blijven in een geglobaliseerde economie waar concurrerende handelsblokken vaak veel minder strenge klimaatregels hanteren. Bovendien is de klimaatuitdaging vooral een energievraagstuk. Hoe kunnen we voldoende grote volumes aan betrouwbare en betaalbare klimaatvriendelijke energie garanderen voor gezinnen en bedrijven? De elektriciteitsvraag vanuit de industrie en samenleving zal namelijk toenemen doordat klimaattechnologieën zoals CO2-opvang, efficiënte waterstofproductie en de elektrificatie van productieprocessen en transport veel CO2 kunnen besparen, maar wel extra energie vragen. Een visionair en grensoverschrijdend Europees energiebeleid is wat we dringend nodig hebben.”


Feit

Hans Casier is sinds oktober 2018 voorzitter van essenscia, de Belgische sectorfederatie van de chemie en life sciences. Casier is CEO van INEOS Phenol, de wereldwijde marktleider in fenol en aceton met ongeveer 600 werknemers verdeeld over productievestigingen in België, Duitsland en de Verenigde Staten, en van INEOS Nitriles dat wereldwijd 900 medewerkers telt.

Na zijn universitaire studies chemie, landbouwwetenschappen en industrieel management aan de universiteiten van Gent en Leuven ging Casier aan de slag bij BP Chemicals in Zwijndrecht, een productievestiging die in 1998 in handen kwam van chemieconcern INEOS. In 2005 werd Casier CEO van INEOS Oxide, sinds 2014 neemt hij die rol op bij INEOS Phenol en sinds eind 2019 is hij ook CEO van INEOS Nitriles. 


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles