European Media Partner

Waarom boekhouden niet leuk is… maar dat wel kan zijn!

Voor veel ondernemers is de boekhouding het grootste nadeel van ondernemen. En voor aanstaande ondernemers is dit zelfs een drempel om überhaupt niet met ondernemen te beginnen. En dat is best gek. Want met alle technologie van tegenwoordig zou boekhouden een fluitje van een cent moeten zijn. Wat veroorzaakt deze aversie tegen boekhouden? 

De huidige vorm van boekhouden is ontworpen in het jaar 1494 door de Italiaanse monnik Luca Pacioli, vertelt Hilco de Roo, expert automatisch boekhouden. “Deze werkte als volgt: alle bedragen voer je twee keer, in twee kolommen, in je boekhouding. Tel je beide kolommen op, dan moet de som gelijk zijn. Zo niet, dan zit er een fout in je boekhouding. Simpel toch? Maar in de praktijk is dit niet zo simpel. Het dubbel boekhouden gaat gepaard met een ouderwets systeem van journaalposten, grootboeken en memoriaalboekingen. Abacadabra voor veel ondernemers. En alhoewel de mutaties tegenwoordig niet meer met een ganzenveer worden weggeschreven, is dit het voornaamste verschil met hoe het boekhouden in 1494 ging.”


Hilco de Roo, Expert automatisch boekhouden


Deze traditionele methode staat haaks op hoe ondernemers kijken naar hun boekhouding, aldus De Roo. “Alle ondernemers hebben een online bankrekening en begrijpen wat er op gebeurt: plusjes zijn opbrengsten, minnetjes zijn kosten. En als er geld is overgemaakt naar de ondernemer is dit loon of een privé opname. Of de ondernemer nu zzp'er is, of eigenaar van een bv met een omzet van tien miljoen euro, dit is voor iedere ondernemer gelijk.”


Een bankrekening is de enige zekerheid van iedere administratie. Wat hierop gebeurt, is altijd waar, gaat De Roo verder. “Wanneer iedere bij- en afschrijving van de bankrekening automatisch wordt ingelezen, kan een slim boekhoudprogramma deze binnen een paar seconden verwerken. In de boekhouding, maar ook in de btw-aangifte en zelfs voor de jaarrekening tot en met de jaarlijkse belastingaangifte. Gemiddeld worden er bij het automatisch boekhouden van één bij- of afschrijving 34 handelingen uitgevoerd, zonder dat een mens er ook maar één muisklik aan heeft besteed. Ter vergelijking: bij traditionele boekhoudsystemen zit hier juist nog veel handwerk in, of gaat de automatisering niet verder dan de boekhouding. Voor de belastingaangiftes zijn dan aanvullende programma’s nodig.” Dit is een kostbaar, tijdrovend en vooral foutgevoelig proces dat onduidelijkheid schept voor de ondernemer.


De Roo: “Automatiseer de boekhouding van het begin tot het eind op een manier die ondernemers begrijpen; dan wordt boekhouden ineens wel leuk. Zonder dat ondernemers zelf boekhouden, of iedere maand saai facturen verzamelen om deze vervolgens op te sturen naar een boekhouder. De ondernemer wil de boekhouding voor zijn of haar ogen zien gebeuren. Op hetzelfde moment en in dezelfde volgorde als dat de bank de bij- en afschrijvingen ziet voorbijkomen. Hierdoor sluit de boekhouding aan op de beleving van de ondernemer. Met als bonus realtime inzicht in de financiële positie, waardoor betere beslissingen worden genomen.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles