European Media Partner

Voorkom aansprakelijkheid

Als zzp’er sta je niet elke dag stil bij de risico’s van het zakendoen. Je bouwt aan een goede relatie met opdrachtgevers, leveranciers en alle andere partijen die je tegenkomt en meestal gaat alles van een leien dakje. Maar ook een goede relatie kan verstoord worden door een zakelijk conflict.

“Aansprakelijk gesteld worden door een opdrachtgever of klant is het schrikbeeld van elke zzp’er”, vertelt Carolien Lasonder, juriste bij DAS. “Zo’n conflict kan namelijk flink in de papieren lopen. Het is dus belangrijk om een financiële buffer op te bouwen om dat op te vangen, maar belangrijker nog is voorkomen dat je überhaupt aansprakelijk gesteld wordt.”Carolien Lasonder, juriste bij DAS


Dat begint volgens Lasonder bij het opstellen van goede algemene voorwaarden. “Je moet zorgen dat de klant jouw spelregels kent”, vertelt Lasonder. “Hierin staan bepalingen als levertijd, betaling, garantie en beperking van aansprakelijkheid. Je moet ervoor zorgen dat de algemene voorwaarden vooraf, of toch in elk geval bij het sluiten van de overeenkomst, bij jouw klant bekend zijn. Je kan dit bijvoorbeeld doen door ze te vermelden op de achterkant van je offerte of overeenkomst, of ze apart meesturen.”


Zorg daarnaast ook dat je de rechten van je klant kent. “En zorg dat je aan die regels voldoet”, vertelt Lasonder. “Wet- en regelgeving waarborgt de rechten van je klanten. Als je bijvoorbeeld een webwinkel start, moet je voldoen aan de informatieplicht richting je klanten. Om te voorkomen dat je aansprakelijk gesteld wordt, moet je ook van deze wet- en regelgeving op de hoogte zijn.”


Als laatste is het natuurlijk altijd belangrijk om afspraken niet alleen mondeling, maar ook schriftelijk vast te leggen. “Een mondelinge afspraak is lastig te bewijzen”, stelt Lasonder. “Leg afspraken daarom altijd schriftelijk vast, bijvoorbeeld in de Overeenkomst van Opdracht. Pluk dit soort documenten nooit zomaar van internet af, maar laat je goed informeren. Zo voorkom je fouten.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles