European Media Partner

Voor gezondheid is een gedragsverandering noodzakelijk

Bijna iedereen heeft latente gezondheidsbehoeften en denkt regelmatig na over gezonder leven. Maar het in de praktijk brengen en vooral het volhouden van een gezonde levensstijl is een stuk lastiger.

“Dat komt omdat de beloning vaak even op zich laat wachten”, vertelt Akkie Lansberg, directeur a.s.r. Zorgverzekeringen. “Om mensen te prikkelen om gezonder te leven is het daarom belangrijk hen al eerder te belonen. Gezondheidsprogramma’s, waaronder ook a.s.r. Vitality, doen dit waardoor mensen gestimuleerd worden om meer te bewegen en gezonder te leven. Deze programma’s geven je inzicht in je gezondheid en geven je concrete handvatten om  te starten en het ook vol te houden. Als je je doelen haalt word je beloond met bijvoorbeeld waardebonnen, of een gedeeltelijke teruggave op de verzekeringspremie.”


Het doel van deze programma’s is dat er een gedragsverandering ontstaat. “Als je moet gaan sporten of bewegen, maar je kunt ook kiezen om op de bank te liggen voor de TV, dan kiezen de meeste mensen vaak liever dat laatste”, stelt Lansberg. “Maar achteraf voel je je altijd beter als je in beweging bent geweest of gesport hebt. Het helpt als je dan ook een tastbare beloning krijgt. En zeker als je bewegingsactiviteiten met anderen  onderneemt, bijvoorbeeld vanuit je werkgever, is het ook nog eens leuk om te doen.”


Volgens Lansberg hebben de zorgverzekeraars een belangrijke rol in het stimuleren van een gezonde levensstijl. “De zorgkosten nemen toe en verzuim is een grote uitdaging voor veel bedrijven. Uiteindelijk sluiten mensen geen zorgverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering af omdat ze hopen dat ze ziek worden of uitvallen, maar om een vangnet te hebben op het moment dat dat gebeurt. Gezondheid is goed voor het individu en de werkgever, maar ook voor de verzekeraar. Die hoeft minder uit te betalen, waardoor zij de premies betaalbaar kunnen houden. Die zien we door onder andere de vergrijzing en toename van welvaartsziekten, enkel stijgen en dat moeten we omdraaien. Daarin spelen we allemaal een rol. Werkgevers, werknemers, en ook verzekeraars.”

Delen

Journalist

Related articles