European Media Partner

Volop uitdagingen voor het innovatieklimaat

De gezondheidszorg in Nederland verandert ingrijpend. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan preventie en gezondheidsbevordering. Diagnose en behandeling worden steeds persoonlijker. En de zorgverlening wordt steeds meer geïntegreerd rond en met de patiënt. Al deze ontwikkelingen vragen om innovatie in de sector Life Sciences & Health. Om zorg betaalbaar te houden. En om de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg te waarborgen.

Ondernemers zetten zich volop in om innovatieve technologieën te ontwikkelen, terwijl de gezondheidszorg zich richt op verbeterde diagnose en behandeling, en de wetenschap op inzichten en baanbrekend onderzoek. Echte innovatiekracht komt echter voort uit een combinatie van vraag, expertise en financiering. Dan worden uitdagingen, ideeën en kennis omgezet in concrete technologische innovaties, nieuwe medicijnen of hulpmiddelen en andere werkprocessen.


Health Valley is een groot innovatienetwerk van Life Sciences & Health. We werken vanuit Oost-Nederland, met vestigingen in Nijmegen en Enschede, met partijen uit heel Nederland én daarbuiten. Ons netwerk verenigt bedrijven, zorgorganisaties, kennisinstellingen en overheden en stelt hen in staat om samen sterker te worden. Samen brengen we technologie naar de gezondheidszorg. Zorgbehoeften en -vereisten naar ontwikkelaars. En innovaties naar de patiënt. Door een combinatie van innovatieve, markt- en ondernemerskracht geven we een impuls aan de zorgsector en stimuleren we ook de economische groei.


Ik zie dagelijks de uitdagingen voor de Life Sciences en Health sector. De grootste uitdaging zien wij bij de farmabedrijven, waar samenwerken erg belangrijk is. Kleinere bedrijven in de biotech en farmaceutische industrie, die een groot deel van de Research & Development uitvoeren, hebben niet alle faciliteiten en kennis in huis om alle fases van de medicijnontwikkeling uit te voeren. Ze moeten samenwerken met andere bedrijven en onderzoeksinstituten. Het is voor hen een uitdaging om de juiste partijen te vinden om het ontwikkelingsproces te versnellen. Bovendien hebben ze vanwege de lange ontwikkelingstijden te maken met een enorme ‘Valley of Death’. Deze ondernemers zijn constant op zoek naar financiering voor de volgende fase om te kunnen overleven. Hier ligt een rol voor ons om partijen bij elkaar te brengen en publiek-private samenwerking te stimuleren. In deze internationale business blijken partijen vaak niet op de hoogte van kennis en faciliteiten die in de regio, dus dichtbij huis, beschikbaar zijn. Het ontsluiten en profileren daarvan kan echt nog beter!


Chris Doomernik, directeur Health Valley

Delen

Journalist

Related articles