European Media Partner

Volop kansen door goede verpakking

Bij online shoppen is het pakketje nog het enige fysieke contact tussen de klant en de online winkel. Alle reden voor de winkel om te zorgen dat dat geheel naar de wensen van de klant is. 


“Er valt hier voor webshops nog veel winst te halen”, zegt Remko Berkhout, sales & marketing director bij leverancier van e-commerce packaging DS Smith, op basis van consumentenonderzoek. Hieruit blijkt dat maar twee op de tien consumenten tevreden zijn wanneer ze een pakket openen. “Zes op de tien consumenten geven aan dat ze liever minder verpakking zouden zien. Wordt er te veel verpakkingsmateriaal gebruikt, dan is dat voor een op de acht Nederlanders een reden te stoppen met bestellen.”

Ook zien consumenten het liefst een verpakking die gemakkelijk te openen is en even gemakkelijk weer te hersluiten is voor een retourzending. Berkhout: “Klanten laten schaar, mes en tape liefst in de kast liggen, daar is iedereen het over eens. Daarnaast wint ook een vlot recyclebare verpakking aan belang.”


Een vlotte retourzending is sowieso iets waar consumenten naar op zoek zijn. “Hoe eenvoudiger voor je klant om een product terug te sturen en hoe vlotter de terugbetaling verloopt, hoe lager de drempel om opnieuw te bestellen”, zegt Berkhout. “Je doet er dus goed aan een strategie uit te dokteren die het hen gemakkelijk maakt.”


Nog een laatste wens van consumenten: de verpakking moet stevig zijn. Een kwart van de online shoppers ontvangt jaarlijks een beschadigde verpakking. Voor velen is dat een reden om niet nog eens wat te bestellen. Als ergens voorkomen beter is dan genezen, is het hierbij wel, benadrukt Berkhout. “55 procent van de Nederlanders informeert de webshop niet over de beschadigde verpakking, maar ze delen die ervaring wel met anderen.”

Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles