European Media Partner

Volledig elektrisch wonen, een logische keuze

Gasloos wonen is de toekomst, is de overtuiging van Joris Jonker, directeur van THE FCTR E, een bedrijf dat all-electric wonen mogelijk maakt. 

Stel ik wil een nieuwbouwhuis met gas. Kan dat?

“Nee, sinds afgelopen juli mogen er geen huizen meer worden gebouwd met een gasaansluiting. Er mag enkel nog elektrisch gekookt en verwarmd worden met alternatieven voor gas.”


Verdwijnt gas dan helemaal uit de samenleving?

“Het zal nooit helemaal verdwijnen, pas over een jaar of dertig hebben we zoveel windmolens en zonne-energie dat we 80 procent van alle energie groen kunnen opwekken. Maar het is wel belangrijk dat we nu al ons gasgebruik gaan minimaliseren.”


Wat zijn de voordelen voor Nederland?

“Een infrastructuur van energie is goedkoper, veiliger en beter voor het klimaat dan gas. En in huis merk je helemaal niet dat er geen gas meer wordt gebruikt. Je huis is nog net zo lekker warm.”


Heeft het zin mijn huis nu al te elektrificeren?

“Zeker. Een warmtepomp zorgt dat het altijd aangenaam warm is in huis, zonder dat het meer geld kost. Met zonnepanelen ben je minder afhankelijk van een energiebedrijf. Nu kan al 10 procent van de woningen zonder meerkosten gasloos worden, dus waarom zou je wachten als het nu al gemakkelijk kan.?”


Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles