European Media Partner

Voedsel in karton: een duurzame keuze

Gaat houdbaarheid met duurzaamheid samen als je in karton verpakt?

“Voedsel verpakken heeft vooral tot doel om de houdbaarheid ervan te verlengen. Goed verpakken is daarom op zich een duurzame bezigheid, want het beperkt verspilling. Voorwaarde is wel dat de verpakking zo min mogelijk impact op het milieu heeft. Dat begint al bij het ontwerp: ieder product verdient een eigen specifiek ontworpen verpakking. Daar hoort een duurzame materiaalkeuze bij: karton is goed recyclebaar en grotendeels biologisch afbreekbaar.”


Kartonnen verpakking gebruiken is toch slecht voor het klimaat?

“Karton wordt vooral gemaakt van houtpulp. In bossen wordt CO2 opgeslagen. De geproduceerde houtpulp uit deze bossen is per definitie circulair als het afkomstig is uit duurzame bossen: deze grondstof vernieuwt zichzelf want certificering geeft garantie dat hout dat geoogst wordt ook weer bijgroeit!”


Hoe weet ik dat het verpakkingsmateriaal uit duurzaam beheerde bossen komt?

“Aan papier en karton kun je niet meer zien uit welk bos het komt. Toch willen we zeker zijn dat deze bossen duurzaam worden beheerd. Gebruik daarom verpakkingsmateriaal met het PEFC-keurmerk. Dat geeft garantie dat jouw verpakkingsmateriaal een duurzame herkomst heeft.”

Delen

Journalist

Maarten Willemen

Related articles