European Media Partner

Vlees staat niet automatisch op het kerstmenu

Het onderzoek dateert alweer van twee jaar geleden. Maar toch. Uit een onderzoek dat in 2017 werd uitgevoerd door Ipsos Nederland bleek dat bijna drie op de vier Nederlanders het belangrijk vinden dat er bij het kerstdiner rekening wordt gehouden met dierenwelzijn. En één op de vijf Nederlanders geeft de voorkeur aan een vegetarisch kerstdiner.

Dat onderzoek was dus twee jaar geleden. Nu kun je opmerken dat een zekere actualiteitswaarde ver valt te zoeken, maar de realiteit laat tevens zien dat aandacht voor dierenwelzijn en vleesalternatieven sindsdien verder is toegenomen. Een braadstuk dat dampend en sissend uit de oven komt na uren sudderen, raakt steeds minder populair als kersttraktatie. In de wetenschap dat in 2017 één op de vijf Nederlanders de voorkeur hadden voor een vegetarisch kerstdiner, en nu misschien zelfs iets meer, is dat zeker een trend om rekening mee te houden.


Kerst staat in het teken van tradities. Dat moeten we natuurlijk zo houden, maar gezien de kritische blik op dierenwelzijn is er wel degelijk een signaal dat alternatieven in de smaak vallen. Veel mensen willen dolgraag een stap zetten in de beweging naar een duurzaam eetpatroon. Bovendien valt ook te stellen dat Kerst een moment is om uit te pakken en om wat meer te experimenteren in de keuken. Ook dat maakt vegetarisch koken aantrekkelijk, omdat je immers op die manier weer eens wat afwijkends probeert.


Die trend wordt duidelijk gesignaleerd door foodies. We kunnen volgens verschillende kenners echt niet meer om vegetarische trends heen. De behoefte onder mensen om meer bewust te eten, weerspiegelt zich net zo goed aan de kersttafel. Bovendien blijft het de hele avond gezellig als tevens rekening wordt gehouden met niet-vleeseters. Dat is natuurlijk net zo goed een punt: gezelligheid. Zeker als er verschillende vriendengroepen of verschillende familieleden zijn uitgenodigd om aan te schuiven. Juist dan is het zeker belangrijk om rekening te houden met elkaars wensen. 


Wat we gaan zien, zeggen verschillende foodies, is dat er hele groenten, zoals geroosterde bloemkool of knolselderij, op tafel verschijnen. Dat is net zo feestelijk als een braadstuk en net zo lekker, maar sowieso diervriendelijker en bovendien duurzamer.


De eerlijkheid gebied te zeggen dat deze vegetarische trend die zich in de samenleving aftekent vooral door jongeren wordt opgepakt. Veel senioren durven deze stap nog niet te zetten en blijven hun ingesleten patroon trouw, terwijl jongeren meer avontuur willen en op zoek gaan naar alternatieven. Bovendien geldt daarbij dat er meer tijd nodig is voor het bereiden van een vleesloze maaltijd, zeker bij de eerste schreden op vegetarisch gebied. Als gastvrouw of gastheer kun je moeilijk alleen een bord met groente op tafel zetten. De ambiance van Kerst vraagt wel dat daar iets smakelijks en opvallends mee gebeurt.


Wat verder geldt, is dat de smaak van vleesvervangers zich afgelopen jaren sterk heeft verbeterd. Vleesvervangers winnen al een tijdje aan populariteit, maar staan niet echt bekend om hun smaak en vleesbeleving. Tot nu toe, zou je kunnen zeggen. De levensmiddelenindustrie is namelijk stevig in de weer met innovatie van plantaardige alternatieven die qua smaak en textuur lijken op de vleesvarianten. Zo wordt het extra gemakkelijk om te kiezen voor plantaardig zonder in te boeten op smaak.


Eigenlijk is het gek. De kerstperiode staat te boek als een moment waarop je niet zozeer met jezelf bezig bent, maar vooral denkt aan anderen. Aan een familielid die ver weg zit bijvoorbeeld en niet in staat was om langs te komen. Maar waarom denken we dan niet aan de dieren? Het voornemen om te kiezen voor een vegetarisch alternatief is niet alleen een positieve opsteker voor het dierenwelzijn en het milieu, maar is bovendien ook een stuk gezonder. Om de smaak hoef je het in ieder geval niet te laten.

Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles