European Media Partner

Vier manieren om zonder zorgen op vakantie te gaan

Exclusieve Busreizen

Een busreis staat al lang niet meer gelijk aan urenlang stilzitten in een te krappe bus. Tegenwoordig worden er vele luxe busreizen aangeboden waarbij de reizigers van alle gemakken voorzien zijn. Bij deze busreizen is er meer dan genoeg beenruimte en is alles tot in de puntjes geregeld. In een tijd waarin vliegtuigen en luchthavens steeds drukker worden is dit, zeker voor reizen binnen Europa, een aantrekkelijke optie. Goed, je bent misschien iets langer onderweg, maar daar staat dan weer tegenover dat je geen wachttijd hebt en onderweg al van de omgeving kan genieten. Aanbieders van dit soort exclusieve busreizen focussen specifiek op het leveren van service en doen dus meer dan je alleen van A naar B brengen. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan hotels of excursies die bij de reis inbegrepen zijn. Daarnaast is reizen met de bus natuurlijk ook heel gezellig. Je bent vanaf het begin van je reis samen met anderen, vaak van dezelfde leeftijd, die allemaal net zo naar deze reis hebben uitgekeken als jijzelf. Omdat je allemaal hetzelfde reisdoel hebt, is het makkelijk contacten leggen. Zo vliegt de tijd die je in de bus doorbrengt voorbij. 


Cultuurreizen 

“Dankzij het internet wordt de wereld letterlijk kleiner en kijk je via je iPad vanuit je eigen woonkamer mee met een lokale markt in Kenia of Bolivia.” Aldus travel-trendwatcher Tessa aan de Stegge. “Enerzijds bevredigend, want men hoeft er niet de wereld voor rond te vliegen om een andere wereld te zien, anderzijds vergroot het de nieuwsgierigheid en de wilskracht om het écht mee te maken. Steeds vaker zoeken senioren een lokale ervaring door bij mensen thuis te logeren, of zich door een lokale gids op sleeptouw te laten nemen en zelfs door lokale festiviteiten bij te wonen. Zo kunnen mensen tegen betaling eregast zijn op een Indiase bruiloft en reizen ze specifiek voor lokale festiviteiten af naar steden. Denk aan muziek- en kunstfestivals, of oogstfeesten. Overigens is de wereld een stuk kleiner geworden en daardoor de stap om naar een onbekende locatie te reizen minder spannend, omdat je tegenwoordig altijd en overal bereikbaar bent. Dat geeft een veilig gevoel. Bovendien wordt er vaak vergeten dat men voor cultuur niet per se ver weg hoeft. Ook in Nederland valt er veel te zien. Zoals bijvoorbeeld het nationale park de Hoge Veluwe. Daar vind je een combinatie van natuur en cultuur. Zo is er een levendig dierenrijk en vind je er verschillende musea, waarvan het Kröller-Müller Museum de meest bekende is.”


Auto- of caravan vakantie 

“Uit de gegevens van BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI) blijkt dat tijdens het eerste halfjaar van 2016 4267 nieuwe caravans en 1078 nieuwe campers verkocht zijn; stijgingen van respectievelijk 4,7 en 14,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015.” Zo stelt aan de Stegge. “Verwacht wordt dat de groei zich in 2017 doorzet. Waar gedacht werd dat senioren minder flexibel zijn, blijkt het tegenovergesteld waar. Op de bonnefooi vertrekken is ook voor de boomers geen grote opgave meer. Zich laten leiden door het mooie weer, vrienden en familie op verschillende campings of spontane ideeën zorgt ervoor dat ze juist even ontsnappen aan het leven thuis dat 24/7 doorgaat. Combineer de caravan of camper met een nachtje in je tent of vakantiehuis voor de afwisseling van avontuur en comfort. In veel Scandinavische landen heb je het zogenaamde allemansrecht waardoor je in de vrije natuur je eigen minicamping creëert. De camper groeit daarbij in populariteit, wordt vaker verhuurd als Airbnb-locatie en is zelfs bij particulieren te huur. Bovendien komen caravans in verschillende gradaties. Zo kies je een luxe variant met een keuken en sanitair of eentje met alleen slaapplekken. Maar als je liever dichter bij het kampeergevoel wilt blijven, kun je natuurlijk ook gewoon een tent en een gasstelletje meenemen.”


Cruises en Ferry’s

“Cruisevakanties zijn erg in trek en worden in 2017 alleen maar populairder”, voorspelt Aan de Stegge tot slot. “De Cruise Lines International Association (CLIA) stelt in het Trendrapport State of the Cruise Industry 2017 dat de groei van cruisevakanties doorzet. De organisatie verwacht dat in 2017 wereldwijd 25,3 miljoen passagiers een cruise gaan maken. Waar vakantie en het transport vroeger twee losse ervaringen waren, is het cruisen anno 2017 een totaalbeleving Een opmerkelijke trend voor 2017 is dat mensen er steeds vaker voor kiezen een cruise onderdeel van een langere vakantie te laten uitmaken. Er wordt steeds vaker gekozen om een aantal dagen voor vertrek van de cruise alvast naar de plek af te reizen van waaruit de cruise vertrekt, zo blijkt uit het trendrapport van CLIA.”

Ook het reizen per ferry wordt steeds meer een totaalbeleving. Je start je vakantie met de frisse zeelucht en reist naar populaire vakantiebestemmingen zoals bijvoorbeeld Noorwegen en Denemarken, maar ook het Britse Newcastle. Ferry’s zijn steeds vaker uitgerust met allerlei luxe voorzieningen waardoor het je aan boord aan niks ontbreekt.

Delen

Journalist

Endie van Laar

Related articles