European Media Partner

Verstandig beleggen in vastgoedfondsen

Voor miljoenen klanten van ABN AMRO is het sinds april een feit: de spaarrente is 0 procent. Volgens financieel experts is het een kwestie van tijd voor de andere banken volgen. Spaargeld toch laten renderen? Beleggen in vastgoed(fondsen) kan een goed en veilig alternatief zijn. Om meerdere redenen. 

Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen, zijn er aanwijzingen dat die 0 procent of zelfs negatieve rentes geen tijdelijke opwelling zijn. De gevolgen op lange termijn laten zich moeilijk voorspellen. Feit is dat sparen via de traditionele banken steeds minder interessant is. Met die kennis staan meer mensen open, of zijn ze actief op zoek naar, alternatieven om spaargeld en vermogen toch te laten renderen. Maar het liefste wel met een zo laag mogelijk risico. 


Beleggen in vastgoed kan om die redenen een interessant alternatief zijn. De perceptie van de gemiddelde Nederlander is dat vastgoedbeleggingen een ver-van-hun-bed-show zijn. Dat het alleen is voor beleggers met kennis van de handelsbeurs, of alleen mogelijk vanaf een ton. Hoewel dat vroeger misschien zo was, is ook die markt veranderd. Beleggen in vastgoed is vandaag de dag juist laagdrempeliger. Bijvoorbeeld via vastgoedfondsen of vastgoedbeleggingsmaatschappijen. Denk hierbij aan een minimale inleg, begeleiding en beheer van portefeuilles. 


Wil je beleggen in steen, dan kan dat dus op andere manieren dan alleen het aanschaffen van panden. Je bent al een zogenoemde vastgoedinvesteerder door te beleggen in een of meerdere fondsen. Het geld dat een vastgoedfonds ophaalt met het uitgeven van participaties, aandelen of obligaties, wordt geïnvesteerd in de bouw of de aankoop van bijvoorbeeld kantoren, winkelcentra of woningen. Het fonds verdient hoofdzakelijk geld aan de verhuur en uiteindelijke verkoop van het vastgoed en keert de winst (na aftrek van kosten) aan de beleggers uit. Huuropbrengsten en/of gelden uit de verkoop van panden uit de portefeuilles betekenen voor de investeerder stabiele en periodieke uitkeringen.


“Veel mensen zijn op zoek naar een veilige belegging die toch wat oplevert”, zegt hoogleraar vastgoed Piet Eichholtz van de Maastricht University daarover in het Financieel Dagblad. “Staatsobligaties zijn veilig, maar leveren niks op. Met aandelen kun je misschien wel geld verdienen, maar dat vinden mensen erg onzeker. Vastgoed vult die leemte.”


Vastgoedfondsen worden nu gezien als een veilig alternatief, mede door de maatregelen die zijn genomen na het uitbreken van de crisis in 2008. Dergelijke fondsen waren toen razend populair, maar kwamen toen de crisis uitbrak diep in de problemen. Rendementen werden niet meer uitgekeerd en beleggers mochten blij zijn als ze überhaupt nog iets terugzagen van hun inleg. 


Het was een leerschool, wordt in hetzelfde artikel van het Financieel Dagblad gesteld. Fondsen werken veel minder met vreemd vermogen om renteaftrek te beperken. Daarnaast zetten ze bij leningen de huidige rente langjarig vast, dat betekent een zekerheid van de lasten. Een beleggingsportefeuille wordt ook in veel gevallen automatisch gediversifieerd door de spreiding over verschillende panden in verschillende sectoren, wanneer je kiest voor beleggingen in een vastgoedfonds. Zo wed je als het ware op meerdere paarden en daardoor is het concentratierisico verminderd. Niettemin bieden resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst. Een vastgoedfonds is geen spaarproduct en risico’s blijven bestaan.


Toch stemt de toekomst wat betreft vastgoedfondsen relatief positief. De meeste analisten verwachten dat vastgoed voorlopig een aantrekkelijke sector zal blijven. Onder andere vanwege de krapte op de huizenmarkt, het monetair beleid en dus een lagere rente voor langere tijd. Bovendien is vastgoed tastbaar en, in tegenstelling tot aandelen, behoudt het altijd een zekere waarde. Veel vastgoedfondsen zijn in het bezit van private equity, daarnaast bestaan er nog veel grote corporates en niet-beursgenoteerde fondsen. Actuele gebeurtenissen zoals uitspraken van politici of de uitbraak van het coronavirus hebben weliswaar impact, maar door de grote vraag om te investeren in vastgoed, wordt die sector gezien als waardevast, in tegenstelling tot bijvoorbeeld grondstoffen. De impact is uiteraard nog minder bij niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen, aangezien zij niet vatbaar zijn voor schommelingen op de handelsbeurs als gevolg van die actuele gebeurtenissen.  


Delen

Journalist

Merel de Bruijn

Related articles