European Media Partner

Vergrijzing belangrijke oorzaak groei kanker

Kanker blijkt nog altijd een volksziekte van grote betekenis. Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is het aantal absolute kankergevallen verdubbeld ten opzichte van 1989, het jaar waarin het IKNL begon met de landelijke registratie. Dat baart zeker zorgen, maar het komt vooral door de vergrijzing en de groei van de bevolking.

Hoe triest het ook is, eerst stonden hart- en vaatziekten op nummer één als de meest voorkomende doodsoorzaak, nu is die eerste plek ingenomen door kanker. “Bij dertig- tot tachtigjarigen is kanker het vaakst de doodsoorzaak”, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Longkanker is de meest veelvoorkomende kankervorm, gevolgd door dikkedarmkanker, borstkanker, prostaatkanker en huidkanker. Vooral huidkanker komt steeds vaker voor. Dat is deels het gevolg van overvloedige blootstelling aan de zon, maar ook gebruik van de zonnebank draagt hieraan bij. Bovendien speelt de nauwkeuriger registratie een rol. Plekjes die zijn weggehaald door huisartsen worden sinds 2016 ook meegenomen in de registratie.


Tot zo ver het slechte nieuws. Want er is eveneens goed nieuws. In de loop der jaren zijn er door diverse onderzoeken veelbelovende behandel- en diagnosemethoden bijgekomen. Er is nog veel werk te verzetten om kanker volledig te verbannen, maar innovatieve doorbraken als immunotherapie geven zeker hoop. Het gaat daarbij om een therapie waarbij afweercellen van de patiënt de kankercellen zelf aanvallen. James Allison & Tasahuku Honjo wonnen hiervoor vorig jaar de nobelprijs voor Geneeskunde. Dat is natuurlijk geweldig nieuws, maar tot contrast daarvan bestaat er ook de constatering dat 86 procent van (ex-) kankerpatiënten nog steeds leeft met de gevolgen van deze vreselijke ziekte. En dan valt te denken aan vermoeidheid, angst voor terugkeer, emotionele en/of rationele problemen. Elke jaar wordt op 4 februari tijdens Wereldkankerdag stilgestaan bij de impact van kanker. De afgelopen keer werd daarbij de focus gelegd op nazorg en de ‘late gevolgen van kanker’. 

Delen

Journalist

Related articles