European Media Partner

Vergaderen op de hei

Waar heb je liever je brainstormsessie: op kantoor of op de hei? Aangezien we het woord heisessie, een veel gebruikte term, hebben toegevoegd aan het woordenboek ligt het antwoord voor de hand. Maar zoveel hei hebben we niet in Nederland. Dus als we het woordenboek op heisessie er nog eens op naslaan lezen we “in principe is iedere prikkelarme omgeving met voldoende faciliteiten geschikt”.  De keuze voor je volgende locatie voor een heisessie ligt voor de hand.

Ik heb lang in de financiële dienstverlening gewerkt voordat ik ben gestart als ondernemer.

Er werd veel vergaderd. Vaste schema’s en standaardlocaties waren gebruikelijk. Deze werkvorm is gelukkig door de moderne technologie maar ook door de bewustwording van groener leven veranderd. Waarom zou je iedere dag, om de file te vermijden, om half 7 in Rotterdam in je auto stappen om op tijd voor je vergadering in Amsterdam te zijn?


Bewustwording & technologie

Technologie en bewustwording hebben ons leven veranderd. Steeds meer mensen werken vanuit huis en onderweg door met openbaar vervoer te reizen. De 24-uurs economie heeft werktijden doen vervagen. 

We zijn zelf maar ook de informatievoorziening immers bijna altijd en overal bereikbaar.  Door deze bewustwording & technologie maken we ook andere keuzes.

Niet verwonderlijk dus dat bijvoorbeeld in Amsterdam een woonboot enorm populair is om met je team een dag door te brengen. Niet zomaar een woonboot maar een autarkische woonboot. Die voorziet in haar eigen energiebehoefte en haar eigen afvalwater zuivert. Ook de bedrijfsvoering is volledig gericht op duurzaamheid. Maar we zien door de verandering van onze behoefte ook traditionele locaties zich aanpassen aan de wensen van nu. Een speelkamer met zitzakken, magnetische wanden waarop je kan schrijven en zelfs wanden waar je iedere omgeving op kan projecteren voorzien van het bijbehorende geluid en geur.


Effectief werken & vergaderen

Wil je dus even een weids uitzicht dan verandert de ruimte in een strand met het geruis van de zee maar als er afspraken gemaakt moeten worden dan bevind je je in het bos en dwingen de bomen je om je focus te verleggen naar elkaar en de tafel. Dit is overigens geen illusie maar realiteit. Omdat we effectief willen werken is reistijd een belangrijke parameter voor onze keuze. Elkaar zien kan persoonlijk maar kan ook eenvoudig via videochat. Daar zijn geen dure installaties meer voor nodig maar kan gewoon vanaf je telefoon.

We willen wel graag naar buiten. Effectief werken en vergaderen vraagt om een inspirerende omgeving. Dat kan een koffiebar zijn waar je de laptop op het stroom kan aansluiten maar ook een boomhut of een zandtrechter. Als we dan gaan reizen moet het wel de moeite waard zijn. Ook bij inspirerend ontmoeten is delen een belangrijke ontwikkeling.


Deeleconomie

Delen van ruimte is bijvoorbeeld voor overnachten al een aantal jaren een groot succes. Deze trend gaat zich ook doorzetten in de markt van inspirerend ontmoeten. Zo is de grootste aanbieder van overnachten bij particulieren gestart met de mogelijkheid om je tafel thuis aan te bieden als werkplek of vergaderruimte. Maar dit kan ook een zakelijke ruimte zijn zoals bij een schoenmaker. Je kan ook direct een ervaring erbij boeken. Zo kan een parfumeriezaak online een tafel aanbieden waar je als team ook even je persoonlijke parfum gaat maken tijdens de break. 


Delen

Journalist

Related articles