European Media Partner

Verduurzaming van de woning levert veel op

Om het belang van duurzaam wonen kan niemand tegenwoordig meer heen. Wat tien jaar geleden nog vooral rond sluimerde bij een select groepje milieuactivisten en trendsetters is nu doorgedrongen tot de grote massa. Toch zijn veel huishoudens nog niet bezig met verduurzaming. En dat terwijl verduurzaming niet alleen voordeel oplevert voor de planeet, maar ook voor ons eigen comfort en voor onze portemonnee.

De bewustwording is, mede door de aardbevingsproblematiek in Groningen, in een stroomversnelling geraakt. Bovendien moet er rekening gehouden worden met het Klimaatakkoord, waarin is vastgesteld dat de gebouwde omgeving de CO2-uitstoot voor 2030 met 3,4 miljard kilo moet verminderen ten opzichte van 2019. Dat betekent zo’n 50.000 bestaande woningen per jaar verduurzamen, en ruim voor 2030 al 200.000 woningen per jaar aanpassen.


Maar veel mensen zullen niet meteen trek hebben in de eventuele rompslomp die bij verduurzaming komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van de juiste soort isolatie of het uitzoeken van een warmtepomp. De verduurzamingsopgave zit hem daarom ook vooral in de 7,7 miljoen woningen die er in Nederland zijn. Voor een deel zijn deze woningen in handen van corporaties en andere verhuurders en ongeveer 4,2 miljoen woningen zijn in bezit van particulieren. Het gros van alle woningen heeft energielabel B tot en met F en daar moet toch wel het een en ander aan gebeuren.


Ook het betaalbaar houden van het verduurzamen is een belangrijke factor. Als je op dit moment een bestaand huis met energielabel D of E energieneutraal wilt maken, kost je dat een investering van ruim 70.000 euro. Uit onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn om ongeveer 15.000 euro uit te geven aan energiebesparende maatregelen. Gelukkig kun je ook daarmee al een hoop doen om te verduurzamen en zo je woning aangenamer te maken. Voor dit bedrag heb je namelijk al HR++ glas, zonnepanelen en/of vormen van isolatie. Deze uitgave is te overzien en bovendien wordt je woning ook meer waard met deze aanpassingen en gaan je energiekosten omlaag.


Volgens de experts kan dit het beste gedaan worden door te verduurzamen in kleine stappen. Zaken die al vrij ver ontwikkeld zijn zoals drie dubbel glas (HR ++ glas), muur-, dak- en vloerisolatie en zonnepanelen zijn betaalbare maatregelen om flink energie te besparen die makkelijk verkrijgbaar zijn. Dit zijn simpele eerste stappen die je kunt zetten op de weg richting verduurzaming van je wonen. 


Daarnaast leveren oplossingen zoals zonnepanelen en isolatie je op de lange termijn ook meer geld op, omdat de energierekening omlaag gaat. De terugverdientijd voor isolatie is volgens de Financial Focus van ABN AMRO zo’n vier tot negen jaar, afhankelijk van het type isolatie. Daarna maak je er jaarlijks een nettorendement van ongeveer zes procent op.


In veel gevallen is het verduurzamen van je huis dus een zeer betaalbare oplossing die helemaal niet zoveel voeten in de aarde hoeft te hebben. Meestal is er niet eens een lange en moeizame verbouwing voor nodig en ook kleine stappen kunnen al flinke voordelen met zich meebrengen. De terugverdientijd is te overzien en de besparing die verduurzaming oplevert kan hoog oplopen. En naast dat alles is het ook nog eens heel prettig wonen in een duurzaam huis. ’s Zomers wordt de warmte buitengehouden, terwijl het in de winter juist lekker warm en aangenaam blijft zonder dat je hoeft te stoken.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles