European Media Partner

Verduurzaming in de gebouwde omgeving

3 vragen aan… Bram Adema, Managing Director CFP Green Buildings

Inmiddels is iedereen bewust van de noodzaak om onze CO2-uitstoot te reduceren. Willen we een duurzame toekomst voor mens en natuur, dan moet er actie worden ondernomen, door de bouw en ook zeker door de al bestaande gebouwde omgeving. 

Tegen welke grote problemen loopt de industrie aan in de transitie naar een duurzame en circulaire gebouwde omgeving?

“Allereerst blijken de investeringen die gedaan moeten worden om gebouwen te verduurzamen soms toch behoorlijk groot te zijn. Naast de normale onderhouds- en energiekosten zijn de duurzaamheidsinvesteringen fors. Wanneer daar geen rekening mee is gehouden in het budget of nog geen financiering is geregeld vertraagd dit enorm. Daarnaast is er altijd de vraag waar te beginnen. Iedereen heeft het bijvoorbeeld over warmtepompen. Een fantastische oplossing, maar helaas niet altijd voor elk gebouw geschikt. Bovendien verschillen de prijzen tussen opgevraagde offertes. Dat maakt verduurzaming niet heel overzichtelijk en dit remt het vertrouwen van de beslissers.

 

Hoe kunnen deze problemen worden opgelost?

“Het allerbelangrijkste is te beginnen. Wanneer er bijvoorbeeld onderhoud plaatsvindt aan een gebouw is dat dan ook hét moment om het gebouw te verduurzamen. Een gebouw duurzamer maken hoeft niet duur te zijn. Maar dan moet er wel gezorgd worden dat de verduurzaming aansluit op de renovatiemomenten. En de inzichten in kosten kun je overzichtelijk maken door gebruik te maken van online tools of door advies te vragen van een energieconsultant. Zo kun je snel en goed in kaart brengen wat er gedaan moet worden tegen welke kosten.”

 

Op welke manier dragen de verschillende certificeringen bij aan verduurzaming van gebouwen?

“Certificeringen zoals bijvoorbeeld BREAAM en de energielabels zijn een bewijs van goed gedrag. Maar in mijn optiek is het allermooiste van de certificeringen niet het bewijs van goed gedrag, maar een recept van verduurzaming die men kan toepassen: eerst isoleren, daarna het verwarmingssysteem aanpakken en vervolgens het eventueel aansluiten van een warmtepomp. Het certificaat zou niet het einddoel moeten zijn, maar een gratis recept voor verduurzaming middels circulariteit, duurzame opwekking en energiebesparing, waarbij CO2-neutraliteit het echte doel is.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles