European Media Partner

Verduurzaming financieren

De wettelijke eisen wat betreft duurzaamheid voor gebouwen worden steeds hoger. Zo moeten kantoren in 2023 verplicht Energielabel C of hoger hebben, en is het streven zelfs dat ze in 2030 allemaal Energielabel A hebben. “De duurzaamheideisen zorgen voor een grote druk op verduurzaming voor gebouweigenaren”, vertelt Vincent Jansen, afdelingshoofd Energie en Duurzaamheid bij Sweco Nederland.


Onder andere door het nieuwe Gasbesluit afgelopen zomer is er een grote druk op gebouwen om van het gas af te gaan. “Dat betekent dat we gebouwen moeten elektrificeren of moeten aansluiten op duurzame warmtenetten”, stelt Jansen. “En daarnaast willen gebouweigenaren hun kantoren ook verslimmen en gezonder maken, om ervoor te zorgen dat de verduurzaming integraal effectief is.”


Waar bedrijven vooral tegenaan lopen, is het vertalen van de technische mogelijkheden naar een verhaal dat binnen de bedrijfsstrategie past, om de interne stakeholders mee te krijgen. “Een goeie case kan altijd gefinancierd worden, maar je moet het integraal vastpakken en zorgen dat iedereen precies weet wat het oplevert en wat kan. De partijen die in hun verduurzamingprojecten  techniek, financiering en strategie laten samenkomen zijn het beste in verduurzamen.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles