European Media Partner

Verblijf voor de zakenreiziger wordt huiselijker

Een eenzame hotelkamer waar je tijdens je zakenreis tussen alle afspraken door je maaltijd verorbert. Het stereotype beeld van een zakelijk reiziger. Maar dat is aan het veranderen. 

De zakelijke reismarkt is booming. Uit onderzoek van NBTC Holland Marketing blijkt dat in 2018 een kwart van de bijna 19 miljoen buitenlandse bezoekers voor zaken naar Nederland kwam. Zo’n driekwart hiervan bezocht ons land met een individueel zakelijk doel, zoals een afspraak met een klant of het bezoeken van een buitenlands bedrijfsfiliaal. De overige kwart kwam voor het bijwonen van een congres, tentoonstelling of andere grootschalige meeting. Volgens Hospitality Management.nl is de zakelijke reismarkt vorig jaar met zo’n zes procent gestegen en de verwachting is dat dit dankzij ‘een robuuste wereldhandel, stijgende cijfers voor producerende en opkomende markten en positieve ontwikkelingen op de valutamarkt zal blijven toenemen’. Ook wereldwijd neemt zakelijk reizen toe. In het Skift Business Travel Trend Report 2019 staat dat de Global Business Travel Association Foundation verwacht dat er in 2020 zo’n 1,6 biljoen euro in de zakelijke reiswereld om zal gaan. Kortom, er wordt veel zakelijk gereisd en al deze mensen moeten natuurlijk wel ergens verblijven. 


Een opvallende trend is dat het nuttige vaker met het aangename wordt verenigd en dat bleisure travel steeds populairder wordt. Deze trend komt voort uit het feit dat steeds meer millennials zich in de zakelijke reiswereld begeven. Ruim de helft van deze mid-twintigers en dertigers combineert dit soort reizen met een persoonlijke vakantie om tijd en geld te besparen. Marvin Lee, marketingmanager bij Asiana Airlines, in Travel Weekly: ‘Bleisure zal alleen maar groeien en door het toenemen van globalisering op het gebied van het bedrijfsleven en technologie zal de scheidingslijn tussen zaken doen en persoonlijke reizen steeds vager worden.’


Omdat zakenreizen en leisure reizen steeds meer samenkomen, heeft dit invloed op hoe reisproducten worden vormgegeven. Zo maken millennials volgens het Skift Business Travel Trend Report 2019 in tegenstelling tot bijvoorbeeld de babyboomgeneratie meer gebruik van de deeleconomie en kiezen zij vaker voor Airbnb dan een hotel of nemen zij in plaats van de shuttlebus liever een Uber of een taxi van Lyft. De verwachting is dat dit soort bedrijven dan ook meer producten zullen bieden voor de zakelijke reismarkt. Airbnb is hier vorig jaar september al op ingesprongen met Airbnb for Work, waarmee de reiziger woningen of boutiquehotels kan vinden die een goede werkplek en wifi hebben, maar die ook comfortabel zijn, creatieve werkruimtes bieden, ontspanning bieden zoals een zwembad of op een rustige locatie zijn gelegen zodat er in afzondering en in opperste concentratie kan worden gewerkt. 


Booking.com onderschrijft de deeleconomietrend en de hang naar een meer huiselijke omgeving. Vorig jaar bestond hun accommodatie-top 5 namelijk niet meer uit hotels, maar uit vakantiehuizen, bed & breakfasts, appartementen, pensions en herbergen. Zij zien een opwaartse trend, waarbij de grenzen tussen zaken- en vakantiereizen vervagen. Ook zien zee veranderingen in het soort accommodatie. Traditionele zakenhotels spelen nog steeds een belangrijke rol, maar aangezien zakenreizigers steeds meer op zoek zijn naar een combinatie van business en ontspanning, zien we dat andere accommodaties zoals boetiekhotels, appartementen en villa's, die meer huiselijk comfort kunnen bieden, in populariteit toenemen. Uit onderzoek van Booking.com Business blijkt tenslotte dat zestig procent van de professionals vindt dat accommodaties speciaal voor zakelijke reizigers helemaal geen overbodige luxe meer zijn. Hierbij worden componenten zoals een comfortabel bed en wifi door 52 procent als meest belangrijk gezien, daarna volgen een goed ontbijt (38 procent) en gratis vervoer (27 procent). Ook worden een goede toegang tot meetings (47 procent) en ligging tot het centrum (29 procent) door de zakelijke reiziger gewaardeerd.

Delen

Journalist

Claudia Pietryga

Related articles