European Media Partner
Cor Rijken GRONDSTOFFEN

Verantwoord omgaan met verpakkingen

3 vragen aan Cor Rijken, DGA Cor Rijken Verpakkingen


Kampen verpakkingen met een imagoprobleem?

“In de publiciteit wordt inderdaad vooral negatief gepraat over verpakkingen en een verband gelegd met de plastic soep. De meest schokkende beelden worden getoond om de consument wakker te schudden. Dat is ook nodig om tot nieuwe wetgeving te komen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit probleem in Europa niet zo speelt.”


Is de consument nog niet wakker geschud?

“Nou, als je na het weekeinde ziet wat er van bijvoorbeeld fastfoodrestaurants aan verpakkingen op de grond ligt... We moeten consumenten ervan overtuigen dat verpakkingen in de juiste afvalbak terecht moeten komen; de recyclingindustrie weet daar dan wel raad mee. Het verantwoord omgaan met verpakkingen is een opdracht die we allemaal hebben.”


Welke taak hebben de industrie en overheid?

“De industrie moet meervoudige materialen waar mogelijk uitsluiten, zodat we verpakkingen maken die goed gerecycleerd kunnen worden. Maar uiteindelijk wordt alles bepaald door wetgeving. Niet alle bedrijven zijn bereid de reële kosten van verpakkingen te betalen, dus heb je soms wetgeving nodig voor toeslagen op complexe verpakkingen. Net zoals consumenten nu moeten betalen voor plastic draagtasjes in winkels.”

Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles