European Media Partner

Veilig werken in cloud

De cloud is niet meer weg te denken uit ons leven. De applicaties op onze telefoon, back-ups van onze persoonlijke computers en programma’s die we niet langer installeren op onze devices, maar waar we via het internet toegang toe krijgen: allemaal werken ze via de cloud. Ook voor bedrijven wordt werken in de cloud steeds gebruikelijker. Maar hoe veilig is dat?

Cloudcomputing is het beschikbaar stellen van computingdiensten via het internet. Eigenlijk komt het erop neer dat je je IT voorzieningen grotendeels buiten de eigen organisatie regelt, maar via een abonnementsmodel gebruik maakt van IT. Je bestanden worden hierbij vaak centraal opgeslagen en zijn daardoor overal ter wereld beschikbaar, mits je hiertoe vanuit het bedrijf toegang hebt gekregen. In de afgelopen jaren is de cloud steeds gebruiksvriendelijker en daarmee ook populairder geworden.


In principe is werken in de cloud helemaal veilig, maar er zijn wel een aantal zaken waar je als bedrijf rekening mee moet houden, zo met OGD.nl. De veiligheid van de cloud hangt namelijk nog altijd samen met de kwaliteit van jouw eigen ict-afdeling. Zij moeten de processen en techniek zo inrichten dat er geen kiertjes opengelaten worden die tot datalekken kunnen leiden. Als je de cloudomgeving outsourcet regelt een ict-dienstverlener dit voor je, dus het is belangrijk dat je goed uitgezocht hebt of dit op de juiste manier gedaan wordt.


Daarnaast bepalen ook de kwaliteit en mogelijkheden die de cloudprovider biedt de veiligheid van je data. De grote aanbieders van clouddiensten zijn uiteraard experts in informatiebeveiliging en hanteren dan ook standaard data-encryptie, zowel in opslag als in verbindingen. Ook worden hun cloudsystemen continu geüpdatet waardoor er weinig kans is op datalekken door verouderde systemen. Wel is het ook hier belangrijk van tevoren goed te onderzoeken hoe de beveiliging van het systeem precies geregeld is. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk als het toch fout gaat? De provider of jijzelf? Je moet nog steeds goed weten hoe veiligheid in de cloud geregeld is, hebt vaak nog steeds eigen verantwoordelijkheid en als er iets fout gaat kan de oorzaak nog steeds binnen je eigen organisatie liggen. Denk aan het gedrag van je medewerkers bijvoorbeeld.Al met al is security in de cloud echter vaak veel beter geregeld dan op locatie, zo stelt onder andere de Dutch Cloud Community. Om veilig werken op locatie goed te regelen is voldoende kennis en specialisme vaak niet aanwezig en is er hulp van derden nodig. Dat wordt dan weer uitgesteld waardoor security te wensen overliet. Bij cloud is de beveiliging vaak centraal geregeld. En is er een goed beeld bij wat wel en niet geregeld is. Clouddiensten moeten ook voldoen aan allerlei wet- en regelgeving rondom privacy, zeker wanneer er vanuit de sector nog extra gereguleerd en gecontroleerd wordt.


Afhankelijk van de clouddienst die je gebruikt is ook inloggen vanaf een externe wifiverbinding veilig. De meeste diensten werken altijd met een beveiligde verbinding, ook in de trein, het café, thuis of bij een klant. Enkel als het bedrijf je toegang gegeven heeft tot de werkplek kan je ook daadwerkelijk inloggen. Als bedrijf is het belangrijk de eindgebruiker hierin wegwijs te maken, zodat deze ook goed van de cloud gebruik kan maken, stelt de Dutch Cloud Community. Ook goede afspraken met de leverancier zijn van groot belang. Als je het goed geregeld hebt, kan je met de cloud, op een veilige manier, hele mooie dingen doen.


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles