European Media Partner

Veilig door de jaarwisseling

Vorig jaar werd nog geschreven dat de jaarwisseling ‘redelijk’ was verlopen. Men sprak zelfs van een ‘rustige’ jaarwisseling. Maar daarbij moet men zich wel blijven realiseren dat de jaarwisseling vergeleken met andere nationale volksfeesten nog steeds behoort tot het grootste risico-evenement van Nederland. 

Ook bij die ‘rustige’ jaarwisseling is immers nog altijd sprake van 482 behandelingen van vuurwerkslachtoffers bij de Spoedeisende Hulp, van 10 tot 15 miljoen schade aan gebouwen, auto’s etc., van meer dan 10.000 vuurwerk gerelateerde incidenten en branden, van een toename van het zware verboden vuurwerk, van 63 geweldsdelicten tegen de politie en zo’n 560 aanhoudingen.


Oogartsen in Nederland zijn zelfs van mening dat het gedogen van consumentenvuurwerk niet verantwoord is. Ook is ieder jaar weer sprake van toenemende agressie en geweld tegen publieke dienstverleners, waarbij het in veel gevallen gaat om mensen die onder invloed zijn van alcohol en/of drugs. 


Het kabinet maakte eerder bekend dat een landelijk vuurwerkverbod voor vuurpijlen en knalvuurwerk niet haalbaar is. Een verbod waar de Onderzoeksraad voor Veiligheid wel voor had gepleit. Kortom, het kabinet laat de veiligheid aan de gemeenten zelf over en geeft zelfs niet aan waar voor haar de grenzen liggen! 


Ook de burgers raad ik aan om zelf inhoud te geven aan hun eigen verantwoordelijkheid voor veiligheid. Met betrekking tot brandveiligheid moest ik van mijn vader – die vroeger deel had uitgemaakt van de vrijwillige brandweer in Rotterdam – altijd beschikken over een brandblusser, die ik te allen tijde moest kunnen bereiken. Ook moest ik altijd nadenken over hoe en waar ik een brandend gebouw zou kunnen verlaten. Zo hing er bijvoorbeeld een touwladder aan mijn bed in mijn studentenkamer in Leiden.


Bij veiligheid onderweg moet je rekening blijven houden met de fouten van anderen en moet je voldoende afstand houden van andere voertuigen. Zorg ook voor reflecterende kleding als je in het donker je voertuig moet verlaten.


Voor beveiliging tegen inbraak kunt u via het internet voldoende geïnformeerd worden over wat u op dit gebied zou kunnen/moeten ondernemen. 


En tot slot, veilig vuurwerk bestaat niet, tenzij de gemeenten het organiseren.


Ik wens u allen een gezond, gelukkig en inspirerend nieuw jaar toe.

 

Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven

Voorzitter Stichting Maatschappij en Veiligheid


Delen

Journalist

Related articles