European Media Partner

Vegetarisch wordt de norm

Velen zijn al overtuigd van een vegetarische levensstijl of in ieder geval van het eten van minder vlees en vis. Het is beter voor onze gezondheid en voor onze planeet. Het zorgt namelijk voor minder verbruik van water, minder ontbossing en voor een lagere uitstoot van broeikasgassen die (onder andere) verantwoordelijk zijn voor de klimaatsverandering.

Maar het kan soms lastig zijn om ineens over te gaan op een vegetarische levensstijl wanneer je gewend bent om je (hele) leven lang vlees (en vis) te eten. Toch zit er niets anders op dan te stoppen of in ieder geval veel minder vlees te gaan eten voor een beter milieu en een betere gezondheid, meldt greenpeace.org. Dierlijke producten zijn verantwoordelijk voor ongeveer zestig procent van de voedsel gerelateerde uitstoot van broeikasgassen. Helaas is het niet voor iedereen gemakkelijk om te stoppen met het eten van vlees. Vlees en zuivelproducten zijn producten die vastgeroest zitten in ons dieet. Eeuwenoude amazone bossen worden gekapt voor veevoer en het vee drinkt een derde van al het drinkwater. Daarnaast is het vlees uit de vleesindustrie niet goed voor de gezondheid. Onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van rood vlees de kans op kanker verhoogt en de dieren in megastallen krijgen preventief antibiotica, wat de consument dus ook binnenkrijgt met het gevolg dat mens en dier voor steeds meer antibiotica resistent wordt, aldus greenpeace.org. 


Gelukkig is het imago van de vegetariër allang niet meer het ‘geitenwollensokken’ type en is het belang van minder vlees eten bij velen duidelijk. Het afgelopen jaar is men in Nederland dan ook weer minder vlees gaan eten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde juni jongstleden dat een derde van de volwassenen in Nederland minder vlees is gaan eten en een half procent is er helemaal mee gestopt. Acht op de tien mensen zegt niet meer elke dag vlees te eten. En het niet dagelijks eten van vlees wordt steeds gemakkelijker voor de consument. Waar je dertig jaar geleden als vegetariër niet verder kwam dan de kaassouffle, zijn de vleesvervangers nu niet meer weg te denken uit de schappen van de supermarkten. Het worden er steeds meer, door de komst van nieuwe merken, en de kwaliteit van de producten wordt steeds beter. Zo wordt het steeds aantrekkelijker om te kiezen voor een vleesvervanger. Toch zijn vleesvervangers duur vergeleken met de kiloknallers. En dat is jammer, want dit zorgt ervoor dat veel mensen de vleesvervangers nog laten liggen. De prijs is nog hoog doordat het maken van producten die ruiken, smaken en ‘voelen’ als vlees van plantaardige ingrediënten een uitdaging is, stelt vleesplus.nl. De productie van vleesvervangers is nog volop in ontwikkeling en dat proces kost tijd en daarom ook geld. Een andere reden voor de dure vleesvervangers is dat er op vlees een heel erg lage marge zit. Vlees is vaak merkloos in tegenstelling tot de vleesvervangers. 


Maar voor de vegetariër die graag experimenteert is er ook nog een andere vleesvervanger, namelijk het insect. De gele meelworm is officieel geschikt bevonden door de Europese Unie voor (menselijke) consumptie, aldus foodagribusiness.nl. De gele meelworm bevat belangrijke eiwitten en kan daardoor goed als een vleesvervanger dienen. 


We eten dus steeds minder tot geen vlees en er zijn alternatieven genoeg. Zodra ook deze alternatieven verder worden doorontwikkeld en dalen in prijs worden de producten toegankelijker voor iedereen en is een levensstijl zonder vlees voor iedereen toegankelijk.

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles