European Media Partner

Vastgoed transformeren goed voor de woningmarkt en de belegger

Door de crisis op de woningmarkt hebben beleggers in vastgoed een negatief imago opgelopen. En dat is zonde, want investeerders kunnen de woningmarkt juist helpen door extra woningen te creëren en bestaand vastgoed op te knappen.

Vastgoed wordt al jaren gezien als interessante belegging. Het is weinig volatiel, stijgt in de loop der tijd in waarde en geeft een stabiel rendement uit huur. “Echter, dit rendement wordt wel lager, want de huren zijn veel minder hard gestegen dan de huizenprijzen”, vertelt John van Gerwen, CEO van DCMF. “Simpelweg een huisje kopen en er een nieuwe keuken en badkamer in bouwen is niet langer genoeg om een goed rendement te krijgen. Om echt een mooi rendement te verdienen moet je meer waarde creëren, en dat kan de woningmarkt juist stimuleren.”


Bestaand vastgoed transformeren is een van de manieren om die extra waarde toe te voegen, aldus Van Gerwen. “Bijvoorbeeld door in een grote villa meerdere appartementen te bouwen of een extra appartement te bouwen in een woon-winkelpand. Op die manier laat je  bestaand vastgoed beter aansluiten op wat de markt vraagt, namelijk woningen voor starters en alleenstaanden. Je creëert waarde in de markt. En beleggers zijn de juiste personen om dit te doen, want een particulier gaat namelijk geen vastgoed transformeren”


Echter, die transformaties moeten natuurlijk wel gefinancierd kunnen worden en dat is niet altijd eenvoudig. “Het is moeilijk objecten te financieren die nog flink op de schop gaan”, stelt Van Gerwen. “Banken zien het financieren van dat soort projecten vaak niet zitten, maar ze willen wel meehelpen met de financiering van het uiteindelijke pand als de verbouwing helemaal klaar is. Ze hebben niet altijd de juiste expertise in huis en willen zich niet focussen op kortlopende transformatietrajecten van een jaar of twee. Daarom is het voor het ontwikkelingsstuk goed om een gespecialiseerde partij in te schakelen die kortlopende financiering kan verlenen. Daarna kan het eindproduct gefinancierd worden bij de bank of een andere lange termijn financier. Zo kunnen beleggers panden transformeren waardoor ze betere rendementen behalen én de woningmarkt stimuleren.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles