European Media Partner
Harry Bijl, Inspirator en Innovator bij non-food branche-organisatie INretail DIGITALISERING

Varen op onderbuikgevoel en sturen op data gaan hand in hand

Retailers moeten tijdens deze pandemie dealen met een nieuwe werkelijkheid, overleven én ook toekomstbestendiger worden. Dat is zwaar. Zeker als je ook nog eens gekort wordt in de mogelijkheden om te ondernemen en je de veranderende consument wel zo goed mogelijk wil blijven servicen. Dit vraagt om vertrouwen én hulp. Want iedereen kan producten verkopen, maar om te overleven in deze tijd moet je als ondernemer keuzes én het verschil maken.

De klant verwacht dat retailers shoppen makkelijk en leuk(er) maken. Het product op zich staat minder centraal. Het gaat er steeds meer om dat de retailer zijn producten bijzonder maakt en daar een duidelijke doelgroep bij voor ogen heeft. Het gaat ook om de waarde die wordt toegevoegd aan de producten, zowel voor de klant, de medewerkers in de winkel als de omgeving; het planet proof zijn. En niet onbelangrijk, het is essentieel dat je als retailer op het juiste moment precies daar bent waar de consument jouw product zoekt.


Brancheorganisatie voor de non-food retail INretail publiceerde de laatste jaren een aantal onderzoeken waaruit elke keer bleek dat consumenten bewuster zijn gaan consumeren en ook veel sturender zijn geworden. Het oude businessmodel staat onder druk; de consument staat tegenwoordig nog meer centraal in plaats van de winkel of het verkoopkanaal. 


Wij allemaal kunnen ons, mede door de steeds verdergaande digitalisering, steeds bewuster afvragen wat we belangrijk vinden, waar we bij willen horen en waar we wel of niet aan mee willen doen. Dit geldt ook voor consumenten. Zij vragen zich steeds vaker dit af: ‘Welk probleem heb ik, welk bedrijf biedt een passende oplossing, voldoen ze aan mijn waarden en voel ik mij begrepen en zodoende verbonden?’ Services zijn de nieuwe experiences!


Technologie helpt retailers om die klantervaringen naar een hoger level te tillen. Het nieuwe retail-businessmodel is data gestuurd. Maar het onderbuikgevoel moet je niet uitvlakken. Ik zeg altijd: ‘Het is de kunst om in te spelen op de nu-momenten van alle afzonderlijke doelgroepen die je als retailer bedient’. Een switch daarbij is wél dat de digitale toepassingen steeds meer impact hebben op de uiteindelijke klantwaardering.


Harry Bijl, 

Inspirator en Innovator bij non-food branche-organisatie INretail

Delen

Journalist

Related articles