European Media Partner

Valutahandel als beleggingsmarkt nog ondergewaardeerd

De valutamarkt wordt vaak nog gezien als een instrument om buitenlandse beleggingen mee uit te voeren of af te dekken, terwijl de valutahandel juist eigenschappen heeft van een interessante beleggingscategorie.

Iemand die uitgebreid toelichting kan geven op deze materie is Bryan Houben, bestuurder van een bekende fondsbeheerder die actief is in alternatieve beleggingen. Deze partij kwam vorig jaar in het nieuws met een speciaal Daytrading Fonds. Het rendement daarvan kende met bijna 28% een uniek hoog percentage. Waar die prestatie van het Fonds aan te danken valt, legt Houben uit, is dat niet wordt geprobeerd om de markt te voorspellen. “Er wordt gehandeld op basis van zekere feiten.”


Hoewel zekerheid in de context van beleggingsmogelijkheden als een mythe klinkt, bestaat er wel degelijk een punt van waarheid. Het is zo oud als de valutahandel zelf dat aanbieders van financiële instrumenten – liquidity providers – niet allemaal op hetzelfde moment exact dezelfde prijzen weergeven. Door met behulp van algoritmes deze prijsverschillen te ontdekken, kan daar vervolgens ook op worden ingespeeld.


Wat tevens een rotsvaste zekerheid biedt, is dat de valutamarkt altijd beweegt. Ook dat is zo oud als de markt zelf – er zijn bewegingen omhoog, maar ook omlaag. Om daar profijt uit te trekken, kan gebruik worden gemaakt van een zogenaamde gridstrategie. Daarbij worden koop- en verkooporders op systematisch vooraf bepaalde afstanden boven en onder de actuele marktprijs geplaatst. Deze strategie leidt ertoe dat beleggingen zowel in consoliderende als in trending markten kunnen presteren en dus een langdurig stabiele performance kunnen leveren. Het is in theorie mogelijk dat het systeem automatisch kan handelen, maar er is ook voor te kiezen om manuele assistentie toe te staan om de performance verder te verbeteren.


Deze alternatieve beleggingsvorm waarover Houben spreekt, correleert niet met andere beleggingscategorieën. Dat maakt deze optie dus met name geschikt voor beleggers die spreiding zoeken en niet alleen maar afhankelijk willen zijn van bijvoorbeeld aandelenmarkten. Wat ook geen noodzaak behoeft, is het stellen van een maximaal plafond aan het beheerd vermogen. Integendeel eigenlijk: hoe groter het fonds, hoe beter de algoritmes presteren. Liquiditeit is nooit een probleem. De valutamarkt is de grootste markt ter wereld, waarop dagelijks ter waarde van 6,6 biljoen (6600 miljard) dollar wordt verhandeld. Het gaat dus om een markt met een enorme liquiditeit, waarbij de handel gedecentraliseerd plaatsvindt over de gehele wereld.


Zeker in vergelijking met de turbulentie op de aandelenmarkt is de omvang van de enorme liquiditeit een duidelijk voordeel. Wanneer er massaal afscheid genomen wordt van aandelen, zoals recent viel waar te nemen, is de kans groot dat er een forse illiquiditeit ontstaat. Verder heeft die enorme liquiditeit tot gevolg dat koersmanipulatie, zoals bijvoorbeeld bij kleinere markten als zilver, niet mogelijk is. De valutamarkt is daarmee meer zuiver en eerlijker dan andere beleggingscategorieën. En tot slot: de valutamarkt steekt relatief eenvoudig in elkaar. In en uit posities stappen gaat snel en is bovendien relatief goedkoop door de zeer lage verschillen in bied- en laatkoersen.


Wat concluderend valt te zeggen, is dat er voldoende dagelijkse volatiliteit bestaat, maar dat de valutamarkt zonder vaak onvoorziene en exceptioneel grote uitspattingen een beheersbaar karakter kent. Dat maakt de valutahandel bij uitstek geschikt voor handel op basis van technische analyse, zoals de aangehaalde fondsbeheerder dus ook duidelijk bewijst.

Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles