European Media Partner

Vakantie zonder vliegen

Door de coronacrisis gaan we dit jaar veel vaker in Nederland op vakantie. En dat biedt nieuwe ervaringen en frisse inzichten. We komen er nu steeds meer achter dat je echt geen uren in het vliegtuig hoeft te zitten om bijzondere dingen te zien. Met de trein, bus, auto of fiets kun je ook op prachtige plekken terechtkomen.

Vliegen is de meest vervuilende manier van reizen en heeft een enorme impact op onze leefomgeving. Denk aan de uitstoot van broeikasgassen, luchtverontreiniging en geluidsoverlast. Om de klimaatdoelen uit het Akkoord van Parijs te halen zullen we minder moeten vliegen en anders moeten reizen. Er is echter nog wel een en ander nodig om dit ook in de toekomst voor elkaar te krijgen.


Allereerst is het belangrijk dat er klimaatbeleid komt voor de luchtvaart, net zoals voor alle andere sectoren in ons land, zoals voor de landbouw en de industrie. De luchtvaartsector heeft nu vaak een uitzonderingspositie als het gaat om klimaat en natuurbescherming. De trein en bus moeten kunnen concurreren met het vliegtuig, zowel als het gaat om de prijs als om het reisgemak. Meer internationale treinen, betere verbindingen en meer gemak bij het boeken van internationale tickets. Het betekent ook dat vliegen duurder moet worden. Vliegen wordt kunstmatig goedkoop gehouden. Op kerosine hoort belasting, net als op andere fossiele brandstoffen, maar dat is nog steeds niet zo het geval. Er zit geen btw op een vliegticket, op een treinkaartje wel. We zijn ervan overtuigd dat je met de juiste investeringen winst boekt voor het klimaat, de bereikbaarheid en de leefbaarheid van ons land, maar daar zijn wel slimme investeringen voor nodig.


Door corona konden we de wereld simpelweg niet meer rondvliegen en we zijn daardoor ook gebonden aan bestemmingen dichterbij huis. Hopelijk bevalt dit zo goed dat we straks vaker kiezen voor een vakantie in Nederland of Europa. Ook blijkt uit onderzoek dat grote internationale organisaties verwachten structureel minder zakelijk te gaan vliegen. Nu ze ervaring hebben met online werken merken zij dat het eigenlijk helemaal niet nodig is om steeds op zakenreis te gaan. Het scheelt tijd, CO2 en veel energie. Dat kan voor grote verbeteringen zorgen.


Ik hoop dat we er dit jaar achter zullen komen dat er ook dichterbij huis prachtige bucketlistbestemmingen te vinden zijn. Hopelijk kunnen we dit in de toekomst vasthouden en zien we in dat je niet ieder jaar heel ver op vakantie hoeft. Duurzaamheid en reizen gaan goed samen, als je het op de juiste manier aanpakt.


Marjolein Demmers

Directeur Natuur & Milieu

Delen

Journalist

Related articles