European Media Partner

UV-C licht in de strijd tegen het coronavirus

De opkomst van het gebruik van UV-C licht om lucht, water en gladde oppervlakken te desinfecteren is niet meer te stuiten. Sinds de coronapandemie is de verkoop van UV-C lampen wereldwijd explosief gestegen. UV-C licht is zeer geschikt als microbiologische desinfectiemethodiek en is bovendien duurzaam en schoon. Het is een vorm van ultraviolette straling die het DNA en RNA van micro-organismen ernstig beschadigd.  

Door die beschadigingen kunnen micro-organismen als bacteriën, virussen en schimmels niet meer delen en gaan vervolgens dood. UV-C desinfectie is een bewezen technologie die al jarenlang gebruikt wordt om onder andere drinkwater en medische apparatuur te desinfecteren. In de VS worden al jaren dagelijkse duizenden UV-C robots ingezet om ziekenhuisinfecties te voorkomen en bestrijden.


Volgens verschillende wetenschappers van onder andere Boston University is de straling van UV-C licht bewezen effectief in de strijd tegen het Coronavirus. Servicemanagement.nl meldt dat de wetenschappers concludeerden dat UV-C lichtbronnen in 6 seconden 99% van het virus inactiveerden. Dit onderzoek is alleen nog niet gepubliceerd als artikel en door andere wetenschappers beoordeeld, maar vergelijkbare tests hebben plaatsgevonden en hadden dezelfde resultaten. 


Besmetting van het coronavirus loopt voornamelijk van mens op mens, maar in mindere mate kan het virus ook worden verspreid via oppervlakken die frequent worden aangeraakt zoals, deurklinken, toetsenborden en mobiele telefoons, stelt cleantotaal.nl. Het wordt dan ook sterk aangeraden om deze oppervlakken goed schoon te maken. Het coronavirus kan namelijk uren tot dagen levensvatbaar blijven op oppervlakken gemaakt van verschillende materialen. Het gebruik van UV-C licht in ziekenhuizen is ook hier steeds populairder. Het Dijklander ziekenhuis heeft bij de uitbraak van het coronavirus meteen twee desinfectierobots aangeschaft. Dit soort UV-C robots worden nu ingezet voor de desinfectie van alle ziekenhuisruimtes zoals operatie-en IC-kamers maar ook gemeenschappelijke ruimtes zoals kantoren, vergaderzalen en toiletten. Normaal gesproken zou het desinfectie- en schoonmaakproces ongeveer een uur hebben geduurd, maar de robot kan dit in vijftien minuten. 


Ook in de horeca en foodindustrie is het gebruik van UV-C licht van belang om besmetting te voorkomen via bijvoorbeeld een lopende band in de laatste sector. Transportbanden kunnen ook schimmels, virussen en bacteriën vervoeren door de verschillende soorten vers voedsel die zij transporteren. Kruisbesmetting kan hier dan ook veelvuldig plaatsvinden. Desinfectie met UV-C heeft als voordeel dat dit gebruikt kan worden tijdens de productie. Hierdoor hoeft de productie niet stil te vallen in het geval van een kruisbesmetting. 


Helaas wordt nog niet in alle ziekenhuizen UV-C toegepast. Maar UV-C licht als desinfectietechniek wordt positief ontvangen, meldt de cleantotaal.nl. Het is dan ook wachten totdat UV-C een plaats in de nieuwe richtlijnen krijgt. Er is veel literatuur beschikbaar die de effectiviteit van UV-C bewijzen en de vraag naar UV-C licht wordt, zeker in deze periode, steeds groter. De website van Trouw meldt dat sinds de metro’s van London armaturen met UV-C licht hebben geïnstalleerd besmetting van het coronavirus met vijftig procent is gedaald. Ook groeit de interesse momenteel in het onderwijs. Het UV-C licht is niet goedkoop, maar nog altijd minder duur dan de aanleg van goede ventilatie. Hoewel de effectiviteit en toepasbaarheid zich ruimschoots heeft bewezen blijft het RIVM terughoudend en houdt zich vast aan gedateerde richtlijnen. Door de wildgroei van vele aanbieders blijft het wel zaak gedegen onderzoek te doen naar gevalideerde oplossingen. 


Hoewel besmetting van mens tot mens niet kan worden voorkomen door UV-C licht, zorgt het UV-C licht er wel voor dat besmetting via oppervlakken kan worden voorkomen. Een ontwikkeling die ons kan helpen om de strijd tegen het coronavirus te winnen.

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles