European Media Partner

Utrecht: een echte studentenstad

Utrecht, hoofdstad van de gelijknamige provincie en de vierde stad van Nederland, is een trekpleister voor nationale en internationale studenten. En dat is niet verwonderlijk; met zowel een hogeschool als universiteit zijn er tal van studies in het hoger onderwijs te volgen.

Studeren in Utrecht betekent studeren in een bruisende stad. Centraal gelegen, niet te groot, niet te klein en alles op de fiets bereikbaar. De binnenstad van Utrecht is uniek door de rijke cultuur en geschiedenis die verweven zijn met het stadsbeeld. Hierdoor barst Utrecht van de sfeervolle kroegen en restaurantjes aan de Oudegracht en rondom de Dom. Daarnaast zorgen verschillende organisaties en verenigingen ervoor dat studenten snel nieuwe vrienden maken.


Zo biedt Sportcentrum Olympos studenten de mogelijkheid om (recreatief) te sporten. Het aanbod is gevarieerd: studenten kunnen kiezen uit zo’n 70 verschillende sporten (waaronder squashen, beachvolleyballen en het klimmen van de hoge buitenwand Kalymnos) en wekelijks zijn er zo’n 85 groepslessen. Na afloop kan de gezelligheid worden opgezocht in het sportcafé: de huiskamer van Olympos en thuisbasis van meer dan 20 studentensportverenigingen.


Ook bij een cultuurcentrum als Parnassos vinden studenten ontspanning. Beeldende kunst, dans, schrijven, fotografie, muziek en theater: alle kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd. Studenten krijgen korting op het gehele aanbod. Parnassos heeft daarnaast een eigen cabaretpodium, er is iedere maand livemuziek (van jazz tot wereldmuziek en van pop tot singer-songwriter) en er zijn dansavonden met gratis beginnersworkshops. 


Voor academische verdieping kunnen studenten gratis lezingen van Studium Generale bijwonen. Wekelijks zijn hier meerdere interessante bijeenkomsten met toonaangevende sprekers. In discussies, lezingen en talkshows koppelen zij wetenschap aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Samen met studenten op zoek gaan naar nieuwe vragen, antwoorden en perspectieven.


Kortom, Utrecht is een stad met mogelijkheden; waarbij nationale en internationale studenten met elkaar verbonden worden, maar waar ook de mogelijkheid is om de rust te vinden in prachtige parken, bibliotheken en het landgoed Amelisweerd om de hoek. Het biedt een goede balans tussen rust, drukte en gezelligheid; op te zoeken wanneer de student dit wil. 

Feit

Utrecht Centraal Station is het grootste station van Nederland

Utrecht staat in de top 10 'Unsung Places' van The Lonely Planet

Utrecht is uitgeroepen tot de mooiste grachtenstad van Europa

Utrecht behoort tot de meest fietsvriendelijke steden in de wereld

De Universiteit Utrecht staat in de top 50 van de ‘Academic Ranking of World Universities' en is hiermee de beste universiteit van Nederland

Delen

Journalist

Eoin Hennekam

Related articles