European Media Partner

Uit in Amsterdam

Johnny Jordaan, een van de bekendste zangers uit hartje Amsterdam, benoemde het in de vorige eeuw al in zijn populaire liedje; “Geef mij maar Amsterdam, dat is mooier dan Parijs want in Mokum ben ik rijk en gelukkig tegelijk.” En dat klopt nog steeds, tijdens de feestdagen is Amsterdam ideaal als je op zoek bent naar een dosis winters kerstgevoel, cultureel vermaak en lekker eten. Amsterdam heeft namelijk het allemaal. Een korte uitagenda gebaseerd op het beste aanbod rond de feestdagen in de hoofdstad:

Als je goed zoekt zijn er soms nog plekjes te ontdekken waar het net lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Zo ook het geval in een typisch museum in een Amsterdams grachtenpand aan de Herengracht waar je de leefstijl van een deftig en vermogend echtpaar uit de 19e eeuw ervaart. Of bezoek de andere grotere musea aan het Museumplein voor een dosis moderne kunst of ga terug in de tijd met klassieke kunst uit de Nederlandse geschiedenis. Ook voor de Instagram liefhebbers zijn er genoeg art rooms met een hippe achtergrond voor de juiste selfie shots te ontdekken in de modernere pop-up musea.


Een feestelijk uitstapje dat absoluut niet mag ontbreken is een toer tijdens het jaarlijkse Amsterdam Light Festival. Eenentwintig geselecteerde kunstenaars toveren de historische binnenstad om tot een reusachtige outdoor kunstgalerie met magische lichtinstallaties die de Amsterdamse grachten, straten en herkenningspunten doen stralen tijdens de donkere december- en januari dagen. En de meest bijzondere manier om het hele spektakel te beleven is natuurlijk via een boottocht langs de grachten met de speciale Water Colors route. Maar een avondwandeling onder begeleiding van een gids of zelfstandig de toer fietsen is ook mogelijk. Iedere avond komen de kunstwerken in de binnenstad van Amsterdam van 17.00 uur tot 23.00 uur tot leven. 


In de laatste weken van december verandert de RAI in Amsterdam in een waar kerst walhalla. Een gigantische kerstmarkt met kilometers vol kerstballen, oliebollen, engelenhaar, kerstmannen en heel veel kerstlampjes zorgen ervoor dat je tijdens het Amsterdamse Winterparadijs het ultieme kerstgevoel beleeft. Ook kun je er een rondje maken in een mega reuzenrad op de kermis, een filmpje pakken in de winter bioscoop en uiteraard heel veel eten in het culinaire foodparadijs vol pop-up restaurants. En er ligt maar maar liefst 2400 vierkante meter aan ijs, wat het officieel de grootste tijdelijke ijsbaan van Nederland maakt. Dus een rondje maken op je schaatsen is een must of doe mee aan het ijsracen. Vergeet daarna natuurlijk niet op te warmen met een glaasje glühwein of een warme chocolademelk. Van 21 december 2019 t/m 5 januari 2020.


Ook op muzikaal gebied is er rond de feestdagen genoeg te beleven. Zo treedt pianist Jan Vayne op in het Het Koninklijk Concertgebouw voor een een onvergetelijk kerstconcert vol kerstklassiekers samen met het beroemde Bach Choir & Orchestra of the Netherlands. En pianist Severin von Eckardstein brengt er een muzikaal eerbetoon aan Chopin ten gehore. En het ultieme kerstgevoel krijg je bij Tsjaikovski’s ‘De notenkraker’ dat voor de hele familie te zien is in het concertgebouw. Een andere tip is het kerstconcert dat leerlingen van de zangopleiding Nieuw Vocaal Amsterdam op 23 december geven in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Deze hartverwarmende familie voorstelling is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie geworden.

Delen

Journalist

Related articles