European Media Partner

Tweede woning niet alleen voor de rijken

Niet alleen vijftigplussers zijn geïnteresseerd in een tweede huis, ook steeds meer jonge mensen zien een vakantiewoning wel zitten. “Het is de perfecte investering.”

“Nederlanders zijn gevoelig voor wat anderen doen. Heeft de buurman een vakantiewoning, dan kun jij niet achterblijven”

Wij Hollanders houden van vakantiehuisjes. Altijd al. Maar sinds de economie weer gezond is neemt de vraag naar recreatiewoningen toe. Veel Nederlanders overwegen een tweede huis te kopen. Het aantal vakantiewoningen is in de afgelopen tien jaar met ongeveer vijftien procent toegenomen. Dit blijkt uit een rapport van het Bureau Stedelijke Planning, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), over de huidige stand van zaken op de markt voor recreatiewoningen. “Een tweede huis is de perfecte investering”, zegt Tom van den Brink van Second Home, een bedrijf dat beurzen over recreatiewoningen organiseert. “Door de lage rentestand is het vakantiehuis als belegging populair.” Banken geven nauwelijks spaarrente en het afsluiten van een hypotheek is juist goedkoop, ook vanwege de lage rente. “Een tweede eigen woning levert momenteel meer geld op dan een spaarrekening. Je kan je geld tegenwoordig véél beter in steen stoppen. Dat kan tot vier á vijf procent rendement opleveren.”


Nog een reden waarom vakantiehuisjes steeds populairder worden, volgens Van den Brink is de positieve berichtgeving in de media. Het gaat goed met de economie. “Daarom durven velen nu te kiezen voor een tweede woning.” Wat ook meespeelt: “Nederlanders zijn gevoelig voor wat anderen doen. Heeft de buurman een nieuwe auto, dan kun jij niet achterblijven. Met vakantiehuisjes gaat dat net zo.” Een tweede optrekje in binnen- of buitenland is dus simpelweg in de mode. “Dat zorgt ervoor dat ook steeds meer jonge mensen een tweede huis aanschaffen. Een toenemend aantal kopers is rond de veertig,” vertelt Van den Brink. “Dit zijn middenstanders met kinderen of kleine zelfstandige ondernemers. Een tweede woning is tegenwoordig écht niet alleen meer voor de rijksten weggelegd."


Investeerders in een
tweede woning (of meerdere woningen), met als doel deze langdurig te verhuren, kunnen we grofweg opdelen in drie categorieën. “Er zijn professionele beleggers, particulieren en expats”, zegt Max Weidner van Hakkenbroek Housing Company. “De expats die een woning aankopen doen dit doorgaans om hoge huurkosten uit te sparen. Als ze vertrekken, wat vaak al na één of twee jaar is, kan de verhuur van het huis hen een goed rendement opleveren.” Voor al deze investeerders geldt hetzelfde: “Win eerst professioneel advies in voordat je koopt,” zegt Weidner. “Wij weten precies welke huizen écht wat opleveren als ze verhuurd worden. We zien geregeld dat mensen miskopen doen en pas achteraf bij ons aankloppen. Met goede begeleiding is het hoogste rendement haalbaar.” 


Uit het rapport van het Bureau Stedelijke Planning, over de huidige stand van zaken op de markt voor recreatiewoningen, blijkt dat kustregio’s zoals Zeeland en de Waddeneilanden het meest populair zijn. Van den Brink merkt dat eveneens. “Maar ook Noord-Holland en de Veluwe doen het goed. In het buitenland zijn vooral Spanje, Portugal en Oostenrijk in trek,” zegt hij. “Oostenrijk wordt gezien als goede investering, omdat een tweede huis daar zowel in de zomer als in de winter verhuurd kan worden.” Maar tijdens de Second Home beurs wordt ook geregeld advies gevraagd over meer exotische locaties. “We krijgen genoeg vragen over Thailand, of Zuid-Afrika.” Juist mensen die ver van huis een tweede woning willen aanschaffen, snakken naar goede, relevante informatie over van alles: van het klimaat, tot rendement, tot regelgeving. “Op onze beurzen geven we over allerlei verschillende landen en onderwerpen seminars.”


Ook de vraag naar luxe vakantiewoningen is enorm gestegen, merkt Van den Brink. “Mensen willen dat hun tweede huis van alle gemakken is voorzien.” Voor een simpel vakantiehuisje wordt bedankt. Vooral ook omdat juist comfortabele vakantiewoningen geschikt zijn voor de verhuur, weet hij. “Vroeger kochten mensen een huisje vooral voor eigen gebruik. Mensen moesten er eerder niet aan denken, dat iemand in hun bed sliep.” Tegenwoordig raakt dit steeds meer geaccepteerd. “Veel Nederlanders die ik ken genieten zo’n drie weken per jaar zélf van hun vakantiewoning in binnen of buitenland, verder verhuren ze het huis. Ideaal.”

Feit

De professionele belegger richt zich op het opbouwen van een vastgoedportefeuille. Zij doen dit zelfstandig of schakelen een gespecialiseerde aankoopmakelaar in, en laten het vastgoed vaak professioneel beheren. De particuliere belegger gebruikt de overwaarde van hun eigen woning en hun spaargeld om een goed rendement te behalen. De expat bespaart op huur en hoop bij vertrek de woning zélf te kunnen verhuren. 

Delen

Journalist

Related articles