European Media Partner

Tuberculose is nog niet verdwenen

Voor de coronacrisis onze wereld op zijn kop zette was tuberculose de belangrijkste infectieziekte ter wereld. Jaarlijks overlijden er 1,5 miljoen mensen aan de gevolgen van de ziekte. En dat terwijl er goede medicijnen tegen bestaan en de ziekte te genezen is. 

Tuberculose wordt in Nederland vaak gezien als een ziekte van het verleden, maar wereldwijd worden er nog steeds 10 miljoen mensen per jaar ziek van TBC. De infectieziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en laat zich vooral zien in de longen. “Als je in contact komt met iemand die TBC heeft, dan kan de bacterie via de lucht op jou overgedragen worden”, Agnes Gebhard, directeur bij de technische divisie van het KNCV Tuberculosefonds. “Het bijzondere aan tuberculose is dat je van die infectie in eerste instantie niets hoeft te merken. Je kan nu met de bacterie besmet worden en pas jaren later ziek worden. Deze mensen kunnen de bacterie dan alsnog  overdragen, daarom is de ziekte nooit helemaal verdwenen.”


Agnes Gebhard, directeur bij de technische divisie van het KNGV Tuberculosefonds


Juist met de huidige coronacrisis moeten we ervoor waken dat TBC niet vergeten wordt, stelt Gebhard. “Mensen met TBC zijn kwetsbaar als ze ook corona krijgen. Daarnaast  zie je dat mensen met TBC nu niet bij de klinieken komen, maar ook dat de klinieken het te druk hebben omdat ze hun handen vol hebben aan coronapatiënten. Daarom wordt er per land bekeken hoe we de medicijnen toch bij de mensen kunnen krijgen. Ook zitten mensen door corona binnenshuis dichter op elkaar, waardoor TBC makkelijker overgedragen kan worden. Dit gebeurt namelijk door kleine ademdruppeltjes, dat voorkom je niet door een gewoon masker of met social distancing. Juist op plekken waar men normaal veel buiten is zullen we nu juist meer overdracht van TBC zien.”


De ziektes versterken elkaar dus, maar de TBC- en corona-experts versterken elkaar ook. De lessen van TBC blijken ook goed toepasbaar te zijn op de coronacrisis. “Contactonderzoek bijvoorbeeld en hoesthygiëne. Dat doen we bij tuberculose al jaren om te zorgen dat mensen elkaar niet besmetten. Zo is er nu een COVID test ontwikkeld voor een machine die al wereldwijd in gebruik is voor de tuberculosebestrijding. Die kunnen nu dus ook ingezet worden tegen COVID-19. Zo kunnen de oplossingen elkaar ook ondersteunen.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles