European Media Partner

Trends in de verpakkingsindustrie

Vraag naar duurzaam verpakkingsmateriaal, druk op de kosten en meer efficiente productie. Dat zijn enkele grote trends binnen de verpakkingswereld.

Althans, dat stelt Thomas Dohse, Adjunct-directeur van Interpack, de grootste handelsbeurs op het gebied van de verpakkingsindustrie en de aanverwante productie-industrie ter wereld. Onlangs werd bekend dat het evenement vanwege de coronavirus pandemie verplaatst is van mei dit jaar, naar 25 februari tot 3 maart volgend jaar. Volgens Dohse is er voorval vanuit consumenten steeds meer vraag naar duurzaam verpakkingsmateriaal. “De industrie moet op deze vraag reageren zonder in te leveren op de kwaliteit van de verpakking en tegelijkertijd proberen de kosten laag te houden. Duurzaamheid heeft een impact op het proces en op verpakkingstechnologie. Deze moeten nog efficiënter omgaan met grondstoffen. Ook heeft het invloed op het verpakkingsmateriaal, omdat bedrijven hierin steeds meer focussen op de circulaire economie.”

Ook kostenefficiëntie wordt steeds belangrijker voor bedrijven. “Dit is een trigger voor efficiëntere processen en technologiën. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van digitalisering en er wordt flexibeler gewerkt om snel veranderingen aan producten aan te kunnen brengen, nu de variëteit aan producten steeds groter wordt. Dit geld vooral voor de voedsel- en drankenindustrie. In de farmaceutische industrie gaat het vooral om productveiligheid met insluitingsoplossingen, single-use concepten om kruisbesmetting te voorkomen, en om het voorkomen van valse productie doormiddel van serienummers.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles