European Media Partner

Traditionele maakindustrie wordt steeds slimmer

Binnenkort krijgen bedrijven in de maakindustrie een totaal andere relatie met klanten. Ze gaan diensten leveren, in plaats van alleen machines of apparaten te produceren. Hoe dat komt? De Industrial Internet Of Things wint sterk aan terrein.

‘De maakindustrie is van oudsher nauwgezet en secuur, in de IT-branche gaat men juist heel snel te werk’

“De Nederlandse machinebouw is ontzettend succesvol en verdient nieuwe verdienmodellen.” Aan het woord is Steven Peters, sector- bankier bij ABN AMRO, die zich verdiept heeft in de Industrial Internet Of Things, kortweg IIoT. Peters schreef samen met collega-bankier David Kemps een uitgebreid rapport over de samenwerking tussen de IT- en (maak)industrie. De conclusie: er valt nog veel te winnen. Heel veel. Er is alleen al op landelijk niveau een potentieel van twee miljard euro meer omzet voor de IT-sector.

Met The Internet Of Things wordt feitelijk het verbinden van verschillende apparaten aan (digitale) systemen bedoeld. Deze ‘smarttechnologie’ is een trend die op consumentenvlak al langer aan de gang is, denk bijvoorbeeld aan de Nest thermostaat, maar in de (maak)industrie is de innovatie nog lang niet daar waar hij kan zijn, meent Peters. “Voor de normale industrie is The Internet Of Things een nieuwe dimensie. Bedrijven zijn heel erg bezig met hun eigen machines, maar denken nog niet altijd na over wat de klant nodig heeft”, zegt de bankier. “De ‘industrie 4.0’ zorgt ervoor dat je als bedrijf meer gaat nadenken over wat de klant echt wil en toch efficiënt te werk kan gaan.”

Tegelijkertijd zal de Smart Industry niet alleen een efficiëntere productie- keten opleveren, maar ook nieuwe markten aanboren en verdien- modellen creëren, zo valt er te lezen in het rapport. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat de IT-bestedingen aan IoT in 2016 wereldwijd met 22 procent zullen groeien, naar 235 miljard dollar.

Maar dat is op lokaal niveau makkelijker gezegd dan gedaan. Peters en Kemps omschrijven het als de zogeheten ‘productie-paradox’. “We willen met zijn allen zo efficiënt mogelijk te werk gaan, maar tegelijkertijd moeten we als bedrijven wel producten op maat leveren”, verklaart Peters. “Waar investeer je precies in? Het is massa versus maatwerk.“

En juist daar speelt The Industrial Internet of Things zo’n belangrijke rol in. Want door goed te monitoren en data van slimme machines en producten te analyseren, kunnen er betrouwbare inschattingen worden gemaakt. Peters noemt het een vorm van ‘predictive maintenance’. Nog voordat een probleem zich heeft voorgedaan, kan er op worden ingespeeld. Door slim te produceren, kan er dan ‘standaard maatwerk’ worden geleverd.

Succesverhalen zijn er genoeg. Als voorbeeld noemt Peters een melk- robot van Lely Group uit Maassluis. Door middel van sensoren en slimme technieken kan het bedrijf met haar ‘Lely Astronaut A4’ niet alleen automatisch een koe melken, maar ook de gezondheid van de koe meten. “Zo kun je aan de melk zien of de koe bijvoorbeeld ziek of drachtig is. Daar kun je als veehouderij rekening mee houden. Uiteindelijk kan er zelfs een situatie ontstaan waar op basis van de melkrobotdata individuele koeien voeding op maat krijgen, om zo ziektes tegen te gaan.” Een dokter geeft dus in wezen al een pil, terwijl de verkoudheid nog niet eens is begonnen.

Of in het geval van Corrosion uit Moerkapelle: een schip wordt gerepareerd voordat deze op zinken staat. Het MKB-bedrijf monitort namelijk continu de conditie van de anodes en geeft online de corrosie-ontwikkeling op de romp van een schip door. De rederij kan ruim van te voren de vervanging van de anodes inplannen en zo zorgen dat het schip zo kort mogelijk in het dok ligt.

Moeilijkheden zijn er ook. Naast veiligheid (Peters: “In een productieomgeving is safety altijd al van belang geweest, nu komt daar data security bij” ) wordt vooral het verschil in cultuur als probleem gezien om de Smart Industry (sneller) te laten groeien. “De maakindustrie is van oudsher heel nauwgezet en secuur, het is tenslotte vaak gericht op eindproducten voor consumenten: de ontwikkeling daarvan kost tijd”, zegt Peters, die al meerdere rapporten op het gebied van technologie op zijn naam heeft staan. “In de IT-branche gaat men juist heel snel te werk. In ‘betà zijn’, is in die sector een heel gebruikelijke term. Die wisselwerking is een uitdaging: in feite praten die sectoren twee totaal verschillende talen.”

Verder zijn er nog aardig wat (te) traditionele bedrijven in Nederland. Er wordt in sommige gevallen nauwelijks gedigitaliseerd en koppelingen tussen verschillende systemen ontbreken. Peters: “Je moet zo snel mogelijk papierloos te werk gaan. Alles moet digitaal.” Zelfs eventuele fysieke producten of machines moeten via simulatie digitaal beschikbaar zijn.

‘Ervaring of fingerspitzengefühl mag geen invloed meer hebben op de kwaliteit van het project’, zo valt te lezen in het rapport. Minder mens, meer betrouwbare slimme tech- nologie, dus. Zo is uiteindelijk de kans op productiefouten een stuk kleiner en dus is er gegarandeerd meer omzet. “Dat is een hele interessante ontwikkeling”, zo besluit Peters. “Als je als IT- of industriebedrijf met IIoT aan de slag gaat, heb je de komende jaren zeker een goede uitgangspositie.”

Feit

Wat moet de maakindustrie doen om slimmer te worden?

Zorg voor een:

1. Geïntegreerd EHP-systeem;

2. Modulaire opbouw van product en software;

3. Compleet digitaal (papierloos) product;

4. Operationeel MES-systeem;

5. Slimme analyse voor afnemers van je product.

Delen

Journalist

Related articles