European Media Partner

Topsporter Nadine Broersen heeft een nuchtere kijk op voeding

De 29-jarige meerkamp-atlete Nadine Broersen weet als topsporter wel hoe ze zichzelf fit en gezond moet houden. Naast een strak trainingsprogramma zorgt ze ook voor mentale training en let ze op haar voeding. “Maar het moet wel leuk blijven; op zondag eet ik daarom standaard een frietje met mayo.”

‘Ik vind het leuk om te experimenteren, maar ik ga niet overal in mee’

Ze heeft al meerdere succesvolle kampioenschappen achter de rug en traint momenteel voor haar derde Olympische Spelen. Zes dagen per week trainen, vaak zelfs twee keer per dag, vraagt om een sterk en gezond lichaam. Gelukkig weet Nadine inmiddels hoe ze goed voor zichzelf moet zorgen, maar dat heeft even geduurd. “Toen ik jonger was en al veel sportte, was ik eigenlijk te licht. Mijn vetpercentage was te laag. Zelf had ik dat helemaal niet door. Ik was een jaar of zeventien en had nog weinig verstand van gezonde voeding.” Met behulp van een diëtiste werkte ze aan een veelzijdig en regelmatig eetpatroon. “Dat vond ik best lastig; je bent er constant mee bezig. Topsport vergt al zoveel energie. Als ik vrij was, wilde ik gewoon graag ontspannen. Vooral rond die leeftijd wil je meedoen met je vrienden, ook als het om eten en drinken gaat.”


Inmiddels heeft ze de juiste balans gevonden. “Ik ben eraan gewend dat ik op mijn voeding moet letten, ik weet waar ik het voor doe. Maar er moet een balans zijn. Jezelf soms dingen ontzeggen, maar vooral ook toestaan. Het moet wel leuk blijven; op zondag eet ik daarom standaard een frietje met mayo.” Fit blijven gaat voor Nadine niet alleen over de juiste voeding en voldoende beweging. Ook lichamelijke en mentale rust is belangrijk. “Af en toe doe ik aan yoga. Natuurlijk voor de lenigheid en kracht, maar ook voor mijn mentale gezondheid. Een paar jaar geleden werd me dat al geadviseerd en toen dacht ik dat het niets voor mij was. Gelukkig ben ik daar inmiddels van teruggekomen.” Daarnaast is fietsen iets dat Nadine naast haar trainingen graag doet. “Ik vind het fijn dat ik dan ook nog wat van de natuur zie. Bewegen zonder doel kan erg ontspannen zijn. Ook pak ik altijd voldoende rust op mijn rustdag; herstel is namelijk net zo, of misschien wel belangrijker dan alleen maar trainen!”


Binnen de topsportwereld zorgen de meeste atleten goed voor zichzelf. Het valt Nadine wel op dat gezondheidshypes een trend zijn geworden. “Je hebt van die periodes dat bepaalde dingen ineens opkomen, zoals superfoods. Tegenover nieuwe dingen sta ik open-minded en ik vind het leuk om te experimenteren, maar ik ga niet overal in mee. Ik wil er gewoon niet zoveel mee bezig zijn. Topsport is niet heel gezond voor je lichaam, je zoekt elke keer grenzen op. Daarom wil ik niet teveel gekke dingen doen. De aanpak die ik hanteer, werkt voor mij.” Wat ze anderen graag nog wil meegeven: “Gezond eten en sporten is naar mijn mening een kwestie van structuur aanbrengen. Het heeft alleen op langere termijn succes als je je levensstijl er echt op aanpast.”

Delen

Journalist

Nadine Fischer

Related articles