European Media Partner

“Topsport draait om balans”

Topsport betekent aanpoten, maar ook áltijd zoeken naar evenwicht. Makkelijk is anders. Gelukkig valt er ook genoeg te genieten. “Mijn renners smeken me een jaar van tevoren al of ze mee mogen naar Kühtai, in Oostenrijk.”

Voormalig wielrenner Mathieu Heijboer coacht tegenwoordig het ‘Team Jumbo-Visma’. Omdat hij zelf wielrenner is geweest, kent hij het klappen van de zweep. Heijboer weet dat alleen keihard trainen niet genoeg is. Om te slagen, en tours te winnen, is meer nodig. Daarom zit hij er bovenop. “Maar het is niet zo dat ik voor politieagentje speel, hoor. Ik adviseer mijn renners en ben er voor ze. Altijd.” Of ze nou advies nodig hebben over hun dieet, of geholpen moeten worden met een privéaangelegenheid; Heijboer staat klaar voor zijn team. En dat is soms écht nodig. “Veel van mijn renners zijn jong. Ze weten niet hoe belangrijk ontspanning is.” Reizen en uitgaan, dat is natuurlijk hartstikke leuk. Maar van hard trainen moet je herstellen, weet Heijboer. Hij raadt veel reizen in het trainingsseizoen - en zéker drinken en feesten - dan ook af. “Lang niet al mijn renners beseffen voldoende wat relaxen inhoudt. Ik help mijn renners met trainen én balans vinden in hun leven. Dat is mijn core business.”

 

Topsport draait om balans, weet ook wereldkampioen wielrennen Anna van der Breggen. “Je bent als atleet altijd aan het zoeken: wat is het juiste evenwicht tussen trainen en rust?” Want te veel trainen is óók niet goed. Inmiddels weet Van der Breggen onder welke omstandigheden zij het best presteert. “Voor mij is vooral slaap erg belangrijk, goede voeding en consequent trainen.” Van der Breggen slaapt het liefst negen uur per nacht, in het speciaal voor haar ontwikkelde ‘Beddelicious bed’. En natuurlijk is gezonde voeding belangrijk. “Ik eet veel groente, eiwitten en koolhydraten.” Maar als ze zin heeft in een glas wijn, patat, of M&M’s – dan gunt ze zichzelf dat zo nu en dan. “Ook dát is balans.”

 

Het leven van een topsporter is keihard werken. Maar er staat genoeg tegenover. “Zoals de trainingsweken in Kühtai, in Oostenrijk”, zegt Heijboer. Hij neemt zijn team elke zomer drie weken mee op hoogtestage (tijdelijk verblijf in het hooggebergte om - door de ijlere lucht- de aanmaak van rode bloedlichaampjes te bevorderen en zo het uithoudingsvermogen van de atleet te verbeteren). “Dat vinden mijn renners prachtig! Je kan in die omgeving geweldige tochten maken door de bergen: het uitzicht is fenomenaal. Maar je kan er ook heerlijk relaxen. Heijboer geniet ervan koffie te drinken in de nabijgelegen stad - samen met zijn team. Ook aangenaam: spelletjes spelen op een terras, of herstellen in één van de sauna’s. “Mijn renners smeken me een jaar van tevoren vaak al of ze alsjeblieft mee mogen naar Kühtai. Maar helaas kan niet iedereen mee.” Ook Van der Breggen traint graag in dit deel van Oostenrijk – de plek waar ze het WK vorig jaar won. “De omgeving is ontzettend mooi, de wegen zijn erg goed en de klimroutes zijn heerlijk!” Als wielrenners op hoogtestage gaan, overnachten ze vaak in the middle of nowhere. “Maar Kühtai ligt erg dichtbij een grote stad. En dat is fijn.” Van der Breggen kan tijdens vrije momenten winkelen, wakeboardenin het watersportpark, of een wandeling maken in de natuur, zonder iemand tegen te komen. “Deze plek heeft echt álles, en er trainen betekent genieten.”

Feit

Head of PerformanceTeam Jumbo-Visma Mathieu Heijboer (1982) is een voormalig wielrenner. In 2004 en 2005 heeft hij voor de opleidingsploeg van de Rabobank-formatie gereden. 

 

Anna van der Breggen (1990) is een Nederlandse wegwielrenster. Ze rijdt sinds 2017 bij de Nederlandse wielerploeg Boels Dolmans Cycling Team. In 2016 werd ze olympisch kampioen, in Rio de Janeiro. En in 2018 werd Breggen wereldkampioen op de wegwedstrijd.

Delen

Journalist

Marith Iedema

Related articles