European Media Partner

Toekomstbehendig zelfstandig ondernemer zijn én blijven

Het jaar 2020 is nu al een opmerkelijk jaar. De eerste drie maanden waren we nog in een euforische stemming omdat de economische groei niet op kon en sinds maart zitten we in de diepste recessie sinds tijden. Voor veel zelfstandig ondernemers zijn het momenteel zware tijden. Het aantal COVID-19 besmettingen neemt weer toe en daarmee blijft de onzekerheid bestaan. 

Ondernemen is eigenlijk altijd een spannende bezigheid. Je hebt een goed idee, maar vinden anderen dat ook? Je hebt een goed gevulde orderportefeuille, maar is dat over een paar maanden ook nog zo? Je bent nu nog heel gezond, maar wat als er wat met je gebeurt? Als je volledig van jezelf afhankelijk bent voor het slagen van wat je doet, ben je krachtig en kwetsbaar tegelijkertijd. Krachtig omdat je zelf kunt bepalen welke richting je opgaat en kwetsbaar omdat je alleen bent. Als zelfstandig ondernemer en als individu leer je mee te bewegen en wendbaar te zijn, zowel persoonlijk als in je werk. Zeker in de huidige tijden is dat essentieel.


Zelfstandigen maken de keuze om in vrijheid hun eigen weg te gaan en hun dromen na te jagen. In gewone tijden is leren en ontwikkelen voor zelfstandig ondernemers een soort tweede natuur. Door vallen en opstaan, door volhardend te zijn, maar ook door fouten te maken, worden ze steeds beter in het ondernemen. Hun ontwikkeling maken ze op verschillende manieren door. Bij opdrachtgevers, alleen, door opleidingen, workshops en coaching, met collega zzp’ers, in projecten en samenwerkingsverbanden, online en in andere netwerken. Leren en ontwikkelen doen ze elke dag. 


De huidige tijd is echter niet zo vergevingsgezind. Het is dan ook een goede zaak dat de overheid het programma NL Leert Door ook heeft opengesteld voor zelfstandig ondernemers. Dit biedt hen de mogelijkheid om met een steuntje in de rug hun onderneming net iets aan te passen, waardoor het wel weer beter gaat of om als ondernemer een kansrijke markt op te gaan en daar het verschil te maken. Het gratis ontwikkeladvies van een gekwalificeerde loopbaancoach speelt daarin een belangrijke rol. Hierdoor kun je inzicht krijgen in je eigen mogelijkheden en die van de huidige arbeidsmarkt. 


Wij steken juist nu een hand uit naar alle ondernemers die op een gezonde en prettige manier verder willen, alleen of in samenwerking met anderen. Dit doen we in samenwerking met onze leden en partners door bijvoorbeeld het organiseren van webinars, workshops en digitale ontmoetingen.


Blijf je ontwikkelen en blijf waardevol en toekomstbestendig. 


Margreet Drijvers, 

Directeur PZO

Delen

Journalist

Related articles