European Media Partner

Tijd om de radiator te ontluchten

Nu de dagen korter en kouder worden, wil men thuis of op kantoor lekker de verwarming aan. Tijd om de cv-installatie een beurt te geven zodat er weer optimaal gebruik van gemaakt kan worden. 

In water zit altijd lucht. Afhankelijk van de druk en temperatuur kan water meer of minder lucht bevatten. In een verwarmingsketel wordt water opgewarmd, waarbij lucht vrijkomt in de vorm van microbellen. Dit kan leiden tot de bekende stromingsgeluiden in leidingen en radiatoren. Lucht dat zich ophoopt in de radiatoren is vaak de reden dat een radiator niet goed opwarmt of zelfs helemaal niet warm wordt, met als gevolg dat de cv-ketel harder moet werken wat weer minder zuinig is. 


Jaarlijks ontluchten helpt al veel, maar een andere mogelijkheid is om een luchtafscheider te laten monteren. Dit haalt de microbellen direct uit het warme water. Verderop in de installatie kan het water dan weer lucht opnemen waardoor de luchtbel kan oplossen. De radiatoren worden optimaal verwarmd, de cv-ketel werkt efficiënter en gaat bovendien langer mee. TNO heeft tenslotte onderzocht dat de aanschafkosten gemiddeld binnen drie jaar zijn terugverdiend en een luchtafscheider een besparing van zeven procent op de jaarlijkse energiekosten kan geven. 

Delen

Journalist

Related articles