European Media Partner

The power is in the people

In de afgelopen jaren hebben we gezien welke invloed de klassieke fossiele plastics hebben op onze omgeving. We kennen allemaal de beelden van schildpadden die gevangen zitten in plastic verpakkingen en weten dat plastic dat in de natuur terecht komt, nooit zal verdwijnen. Het krijgt een eeuwig tweede leven als “microplastics”. Reden genoeg dus om het plasticlandschap onder de loep te nemen en grote veranderingen aan te brengen.

Het Belgische tech-bedrijf B4PLASTICS neemt hierin het voortouw. Als een van de eerste hardcore “polymeer architectuur” bedrijfjes ter wereld ontwikkelt en schaalt het experten team dagdagelijks nieuwe “eco-plastics op maat” voor uitdagende specifieke applicaties, met een nieuwe balans tussen functie, kost en ecologie. “We geloven dat er een mogelijkheid is om een volledig nieuw plasticuniversum te ontwikkelen”, stelt CEO Stefaan De Wildeman. “Een compleet nieuwe benadering van duurzaamheid, waarbij niet alleen recycling, maar ook biodegradatie centraal staat. Met behulp van zo lokaal en hernieuwbaar mogelijke grondstoffen. Een architect bouwt het huis van uw dromen, wij het plastic.”

B4PLASTICS wil daarbij ook de relatie tussen mens en plastic cultiveren om de duurzaamheidsuitdagingen efficiënter aan te pakken. De Wildeman: “We geloven dat naast het gebruik van groene grondstoffen voor de best ontworpen plastics zelf, ook een gezonde relatie tussen het plastic en de gebruiker kan leiden tot een veel duurzamer gebruik van plastic. We zien een rol voor ons weggelegd als plastic relatietherapeut. Dat wordt nog lachen.”

Met deze doelen voor ogen ontwikkelde B4PLASTICS bijvoorbeeld het FortePlastics platform, de sterkste bioafbreekbare materialen ter wereld. “Deze plastics kunnen heel breed worden ingezet”, vertelt De Wildeman. “Van visnetten tot textielen, en allemaal sterk genoeg voor hun applicatie. Ook deze plastics zetten in hun slijtgevoelige applicaties microplastics vrij, maar deze hebben een honderdvoudig kleiner tijdsvenster om schade toe te brengen dan bij conventionele plastics. Ze worden hooguit binnen enkele jaren omgezet tot biogas en biomassa. Op die manier worden de overblijfsels van FortePlastics weggemineraliseerd, waardoor de kans dat hun microplastics langdurig schade kunnen toebrengen beperkt wordt. Net deze subtiele sturing tussen sterkte en degradatie maakt de polymeer architectuur van B4PLASTICS zo uniek.”

Het TriggerPlastics platform kan dan weer gebruikt worden voor polymere materiaaltoepassingen zoals ingrediënten of coatings, maar ook drinkrietjes: een product dat in de plasticdiscussie behoorlijk onder vuur ligt en in Europa zelfs grotendeels verboden wordt. “Biorix® is het eerste bioplastic rietje ter wereld dat het ‘OK home compost’ label werd toebedeeld”, vertelt De Wildeman. Als je het rietje op een goed werkende composthoop gooit, verteert dit binnen zes maanden tot biogas en biomassa. We kennen inmiddels allemaal de papieren rietjes die zacht worden wanneer ze nat worden. Duurzaam in enig opzicht, maar het drinkt niet per se prettig. Biorix® rietjes hebben dezelfde drinkervaring als het klassieke plastic rietje. Dit kan de perfecte oplossing vormen voor bijvoorbeeld mensen met een handicap die een rietje nodig hebben om te drinken.”

Echter, alle single-use plastic rietjes worden momenteel in de ban gedaan. “Ook onze rietjes mogen naar verwachting volgend jaar niet meer in de schappen liggen”, vertelt De Wildeman lachend. “Maar daarmee brengen we juist het debat op gang. We hebben nooit mensen willen aansporen tot het gebruik van rietjes, maar we willen wel oproepen tot debat rondom single use plastics en een oplossing bieden voor mensen die die rietjes écht nodig hebben.”

Verbinding realiseren tussen de plasticindustrie en consument is voor B4PLASTICS van het grootste belang. Er is daarom ook een online platform opgezet om de consument mee te nemen in de verduurzamingstransitie. “Op onze nieuwe website nemen we de intrinsiek gemotiveerde maar vaak machteloze consument mee in het verhaal rondom de Europese Green Deal”, vertelt De Wildeman. We laten zien welke projecten er lopen, welke innovaties we hoe snel ontwikkelen en wat we ambiëren voor de toekomst. “The power is in the people”, stelde Gretha Thunberg al, en dat is zeker waar. We kunnen deze kwestie niet alleen aanvliegen vanuit de wetenschap of de industrie, maar we moeten zorgen dat het brede publiek hierin meegaat. Wij willen spreektaal creëren onder en met de mensen om hun intrinsieke motivatie om te verduurzamen te versterken. Uiteindelijk zijn zij degenen die de verandering moeten omarmen en deze ook mede zullen bewerkstelligen. De Nieuwe Plastic Economie wordt veel menselijker dan je zou denken.”

Zelf ontdekken hoe de plasticindustrie omgaat met duurzaamheid? Kijk op www.b4plastics.com en doe mee.


Delen

Journalist

Related articles